Xiaomi иска да стане номер 1 в Европа до няколко години

Xiaomi иска да стане номер 1 в Европа до няколко години

Китайската компания Xiaomi иска да се изкачи на първото място по продажби на смартфони в Европа през следващите няколко години. Това става ясно от интервю на основателя на компанията и неин изпълнителен директор Лей Джун за новинарската агенция China News Service.

В него той признава, че компанията трябва да навигира в усложнена геополитическа обстановка на фона на напрежението между САЩ и Китай. Според Лей компанията все още е фокусирана върху ръста на домашния пазар и ще заложи на стратегии за локализиране за експанзия в чужбина.

Данни на Counterpoint Research показват, че през второто тримесечие китайските производители са държали 35% от пазара в Европа - от тях Huawei е имала 16%, а Xiaomi и Oppo са били съответно с по 13% и 3%. Samsung и Apple са били на първите места с по 35% и 17%.

Китайските компании гледат към Европа и с надеждата да успеят да заемат мястото на Huawei, която свива присъствието си заради щатските санкции, които ограничиха достъпа на компанията до американски технологии - включително чипове и услугите и приложенията на Google.

Източник: SCMP

 • Могат да го постигнат. Въпросът е как. Ако е с евтини телефони, ще трябва да си променят бизнес модела при работа с операторите, щото истински ръст се постига от тая търговия. В България е ясно, че имат добри цени по техномаркетите, обаче човек трябва е луд да си вземе техен телефон от А1 например, щото върви с подарък възудхоочистител и струва почти колкото айфон СЕ. Другият път е с премиум устройства, ама там вече трябва да се предлага нещо ексклузивно, а на Шаоми никога не им е била силата в тоя сегмент.
  ipolit
 • Нека мине 3 ноември :)
  Боби13
 • Huawei, се бяха запътили точно натам и щяха да станат докато не им подляха водя със санкциите! Xiaomi,за сега явно "внимават в картинката" ама с оглед на това че и те са китайска компания,нищо не се знае! Въпреки това,имат дълъг път да извървят докато това се случи(ако изобщо се случи).
  pretorianec
 • Това го твърдяха и Хуауей преди няколко години. Пак си правят сметката без кръчмаря.
  Spikul