Скоро може да видим смартфони с диамантени екрани

Скоро може да видим смартфони с диамантени екрани

Нова технология обещава да подобри значително защитата на телефонните дисплеи, като ги предпази с диамантено стъкло. То е разработка на Akhan Semiconductor и би трябвало да осигури по-добри експлоатационни качества в сравнение със закаленото стъкло и сапфирения кристал, а най-добрата новина в случая е, че няма да се наложи да чакаме дълго, защото първите продукти се очакват на пазара преди края на тази година. Разработката се нарича Mirage Diamond Glass и няма да получи масово разпространение, защото компанията иска да избере за партньор по един производител от всяка продуктова категория – смартфони, носима електроника и т.н.

Това е свързано не само с ограничения капацитет за производството на това покритие, но и с желанието партньорите да имат ексклузивен достъп до технология и да използват това в маркетинга на продуктите си. Плановете на Akhan Semiconductor включват създаването на диамантено стъкло за 10-30 милиона телефона и за под 1 милион умни часовника и фитнес гривни. Това означава, че стъклото може да се появи в продуктите на по-малък производител или пък да е част от спецификацията на един или няколко модела на по-голям.

Каква точно е технологията? Не става дума за панели от диаманти, а за нанасяне на диамантено покритие върху стъклена основа (Gorilla Glass или обикновено стъкло), а според компанията този процес прави основата 6 пъти по-здрава и 10 пъти по-твърда. Другите ползи включват по-добра устойчивост на замърсяване и вода, а освен това се обещава и по-добро охлаждане на устройствата, което би трябвало да се отрази на цялостната им работа. Компанията посочва, че този материал остава 800 пъти по-студен по време на употреба спрямо обикновените материали, което звучи впечатляващо и би било полезно при ползване с очила за виртуална реалност.

Спрямо сапфирения кристал, който се използва в премиум продукти като моделите на Vertu и обявената наскоро специална версия на HTC U Ultra, диамантеното стъкло има някои предимства. Според Akhan Semiconductor то не е толкова крехко и може да се огъва повече без това да се отрази на целостта му, а освен това е по-евтино за производство. Всъщност цената може да се окаже проблем, защото ограниченото производство не позволява да се постигнат икономиите от мащаба, които има Corning по отношение на Gorilla Glass. Основателят на компанията смята, че цената ще е конкурентна на технологията ShatterShield, която според него струва на Motorola между 40 и 120 долара.

Източник: CNET

  • Сапфира също беше синтетичен.
    LegolasElf
  • Това са синтетични диаманти...
    more_bg