Xiaomi работи по свои чипсети на име Pinecone

Xiaomi работи по свои чипсети на име Pinecone

Xiaomi е на път да стане втория китайски производител на смартфони след Huawei, който ще използва  в продуктите си собствени чипсети. Компанията вече прави продукти в разнообразни категории, така че разработването на своя серия от процесори има смисъл, защото ще намали разходите й за компоненти. Информацията беше потвърдена от The Wall Street Journal, след като детайли за плановете на компанията се появиха в китайските медии през последните седмици, но в интерес на истината затова се говори повече от година.

Чиповете ще носят името Pinecone и са разработени с технология от китайската компания Leadcore Technology, в която голям дял притежава и Xiaomi. Първият процесор Pinecone ще дебютира в рамките на месец в нов смартфон (Xiaomi Mi 5C), твърди информацията на WSJ. Според слуховете ще видим поне два чипсета – V970 ще е с висока производителност и ще комбинира четири Cortex-A73 ядра с още толкова Cortex-A53 и графичен чип Mali-G71 MP12, а V670 ще предложи 8 ядра Cortex-A53 с Mali-T860 MP4 и вероятно ще бъде в модела Mi 5C.

Очаква се V670 да е произведен по 28nm процес и да е сравним със Snapdragon 808, a V970 може да използва 10nm технология, но ще излезе към края на годината. The Wall Street Journal посочва, че по този начин Xiaomi иска да влезе в групата на най-големите производители на смартфони и да се отличи от масата участници на мобилния пазар. Използването на собствени чипове не само ще спести пари на компанията, но ще й позволи да постигне по-добра интеграция между софтуер и хардуер и дори да предложи нови функции, които да се възползват от специфични възможности на чипсетите.

Източник: The Wall Street Journal, Liliputing