SM-G510F ще е първият 64-битов смартфон на Samsung

SM-G510F ще е първият 64-битов смартфон на Samsung
От месеци из интернет се носят слухове за 64-битови смартфони с Android, като, естествено, Samsung бяха сред производителите, които се очакваше първи да пуснат такова устройство. Най-вероятно нещата ще се случат точно по този начин, но корейците все пак ще успеят да изненадат всички анализатори. В базата данни на бенчмарка GFXBench се появи устройство с кодовото име SM-G510F, което е с 64-битов процесор.

Изненадата обаче е, че Samsung не са използвали чип от серията Exynos, а Snapdragon 410, който, освен че е 64-битов, е и в средния клас като производителност. Това пък от своя страна означава, че противно на очакванията първият 64-битов смартфон на Samsung няма да е флагман и дори няма да е във високия клас. Според данните на GFXBench SM-G510F e с 4.8-инчов дисплей с резолюция 960 x 540 пиксела, 1GB RAM и 8GB памет за приложения. Snapdragon 410 пък е четириядрен процесор с честота 1.2 Ghz.

http://www.sammobile.com/2014/06/19/the-sm-g510f-could-be-samsungs-first-low-end-64-bit-phone/

 • Ако няма полза , едва ли ще ги правят. Виждате че новите настолните CPU-та след Core и Bulldozer са почти идентични на предходните модели с изключение на SSE/AVX ускорителите. Именно при тези ко-процесори е прогреса. Те са 256-битови от 2008г. Knights Landing е с AVX-512. При ARM ускорителите са NEON ( Media Processing Engine). След Cortex-A15 те са истински 128-битови машини, по един брой за всяко ядро.
  A4i
 • [Quote]реална полза няма, който си мисли друго... да покаже тестове ;)[/Quote] Макар на тестове нещата да изглеждат различно, реално няма особена полза от 64 bit-овата архитектура за персонално използване. Без значение дали говорим за персонални компютри или мобилни телефони. Реално погледнато за да се ускори работата и изобщо да се подобни User Experience трябва да се работи в подобряването на софтуера. Разбира се, никоя компания не би направила това защото ще е все едно да отрежат клона на който седят. Оптимизират ли си софтуера и изчистят ли го от бъгове и лагове ще се окаже, че никой няма нужда от новите им устройства за да задоволи нуждите си. Любопитно ми е още колко ще надуват характеристиките преди да се опитат да бутнат другите куци звена. То и в тази година още се забелязва застой и новите флагмани са съвсем малко подобрени в сравнение с предходните модели.
  stefanicio
 • И ти все още си заблуден, че не е? PR, това е, реална полза няма, който си мисли друго... да покаже тестове ;)
  olx99
 • Той беше шеф в Qualcomm, а коментарът му въпреки, че има позиция в технологичен гигант показа, че той не разбира и се поправиха след това от негово име, а малко по късно го изгониха.
  geornnn
 • Миналата година един от HTC го изгониха заради това че каза за 64 битовия процесор при iphone 5s че бил рекламен трик;)
  Prasko1
 • Много скромни характеристики.Така ще [Quote]могат да започнат да създават отсега приложения за бъдещите чудовищни 64 битови процесори[/Quote] В ноут5. ;)
  sgs_maniak
 • [Quote]процесора е 64 бит би трябвало да е 2 пъти по-добър от 32 битовия, нали :)[/Quote] Това че, 64 е два пъти повече от 32 не означава, че телефона ще е два пъти по бърз. Ще е по-бърз с някакъв малък процент(при определени условия) Даже в някой случаи може изобщо да не е по бърз. Като гледам и параметрите на конкретния процесор изобщо няма да е по-бърз. 64 битов означава, че процесора с една операция може да обработи 64 битово число. Докато 32 битовия процесор ще обработи същото число, но на 2 такта. Въпроса е, че такива големи числа се използват доста рядко. Бързодействието на целия телефон зависи и от други неща : адресна шина на процесора(неговата големина) , обем РАМ и бързодействие на РАМ-а, хард диска на телефона и скоростта на пренос на данни, която поддържа, тактова честота на процесора и брой ядра и т.н. За другото си прав ако не се оптимизира една програма или ОС за работа с 64 битов процесор ефекта е никакъв, той я изпълнява като 32 битов. Това ще е по-скоро рекламен трик както е при Айфон 5S. Реално за потребителя няма да има голямо значение поне засега. Според мен пускат този телефон от среден клас заради разработчиците - да започнат да проправят път за бъдещите приложения и ОС. Така ще могат да започнат да създават отсега приложения за бъдещите чудовищни 64 битови процесори (yes)
  Scorpinox10
 • А уважаемите господа от Самсунг дали могат да обяснят каква ще е ралната полза за обикновенния потребител с тази 64 бит архитектура. Дали самия Андроид я поддържа, дали има поне едно приложение да я поддържа? Най-верояно никой няма да каже нищо по въпроса, самия факт, че процесора е 64 бит би трябвало да е 2 пъти по-добър от 32 битовия, нали :) Пък и Епъл вече имат такива ....
  avg
 • [Quote]Шината към паметта е 40-битова. :P[/Quote] Приятелю, не разбивай илюзиите на всички, че 64 bit - овата архитектура е измислена за да се реши проблема с адресацията на памети над 4 GB. Всеки си мисли, че 64 bit-овите процесори са само и единствено за това. Не че има някаква практическа нужда от 64 bit-ови регистри и инструкции при ARM архитектура. По - добре да спрат да помпят процесорите, а да помислят малко за наистина супер слабите хардуерни компоненти, като батерии и стъкло/корпус...
  stefanicio
 • Да ти кажа (под секрет) , че Cortex-A15 съвмвестимите чипсети могат да адресират 1 терабайт RAM памет. Шината към паметта е 40-битова. :P
  A4i