Смартфонът на Nextbit се казва Robin и ще струва 400 долара

Смартфонът на Nextbit се казва Robin и ще струва 400 долара

Базираната в Сан Франциско стартъп компания Nextbit представи първия си смартфон, който ще носи името Robin. Базираното на Android 5.1.1 устройство, което ще се продава за 400 долара, разчита изключително на облачни услуги за съхранение на данни и за потребителя е достъпно неограничено място за съхранение на файлове, снимки, приложения и друго съдържание, за което няма място в телефона. Според компанията системата знае кои файлове да премести в облака и кои да запази в телефона – например тези, които не са използвани дълго време, а при нужда архивираните приложения ще могат да бъдат върнати бързо. Дизайнът на устройството е отличителен и за него отговаря бившия дизайнер на HTC Скот Кройл.

Визията на Nextbit, която включва и собствената технология за синхронизиране на приложения и съдържание чрез облака Baton, очевидно се е оказала достатъчно убедителна и компанията успя да привлече финансиране от 18 милиона долара от Google Ventures и Accel Partners. Финансирането на Robin ще стане чрез кампания в платформата за споделено финансиране Kickstarter. Целта й е в продължение на месец да привлече 500 000 долара, а първите 1000 потребители ще могат да закупят устройството за 299 долара. Останалите ще платят 349 долара, а търговската цена на телефона ще бъде 399 долара, когато продажбите започнат през първото тримесечие на следващата година.

Като цяло устройството предлага подобаващ на цената си хардуер. Залага на чипсет Snapdragon 808 и има 32GB вградена памет плюс 100GB в облака (последното не е фиксирано и може да се увеличи според нуждите на потребителя), 3GB RAM, 5,2” дисплей с резолюция 1080p, сензор за отпечатъци в страничния бутон за включване, 13МР основна камера със система за фокусиране чрез фазова детекция и двутонова светкавица, 5МР предна камера, два високоговорителя (всеки със собствен усилвател), USB 3.0 Type C порт и батерия с капацитет 2680 mAh.

Източник: Kickstarter