Snapdragon 710 обещава флагмански екстри в средния клас

Още по време на мобилния конгрес в Барселона Qualcomm анонсираха новата серия 700 при своите мобилни процесори. Нейната цел е да въведе в средния сегмент премиум функционалности като Kryo архитектура на ядрата и допълнителни DSP. Първият представител на новото поколение ще е обявеният наскоро Snapdragon 710. Неговите спецификации като цяло са сходни с изтеклата по-рано информация и поне на хартия чипсетът обещава сериозен качествен скок в средния клас. Процесорните ядра са Kryo 360 в конфигурация 2+6, като двете мощни са с честота 2.2 GHz, а останалите работят при 1.7 GHz.

Сред останалите функционалности на Snapdragon 710 са X15 LTE модем, Hexagon 685 DSP, Spectra 250 dual ISP и Aqstic Audio. За видеото пък се грижи ускорител Adreno 616. От Qualcomm специално акцентират върху възможностите за изкуствен интелект и според тях новият процесор предлага двойно по-висока производителност при обработката на такива задачи спрямо Snapdragon 660. Това в комбинация с поддръжката на свои камери с до 20-мегапикселови сензори обещава и сериозен прогрес при фотографските възможности на устройствата от средния сегмент.

Другата голяма новост е поддръжката на възпроизвеждане на 4K HDR видео, което до момента бе ексклузивна екстра за серията Snapdragon 800. Допълнително е подобрена и енергийната ефективност и според Qualcomm телефоните с новия чипсет ще харчат до 40% по-малко ток при игри и гледане на видео и с до 20% при стриймване на видео спрямо Snapdragon 660. Поддържа се и технологията Quick Charge 4+, която осигурява 50% заряд в рамките на 15 минути.

Източник: Qualcomm