Snapdragon 780G предлага флагмански функции на по-ниска цена

Snapdragon 780G предлага флагмански функции на по-ниска цена

Qualcomm представи нов чипсет в своята 7 серия, която макар да е предназначена за устройства от среден клас, осигурява достъп до много от функциите на флагманския Snapdragon 888. Snapdragon 780G е изработен по 5nm процес и включва процесор Kryo 670, който е с 40% по-бърз спрямо Snapdragon 765, а графичния ускорител Adreno 642 осигурява подобрение от 50%.

Сред другите новости са тройния ISP (image signal processor) Spectra 570, който позволява едновременното заснемане от три камери, както и нова архитектура за снимане при намалена светлина. Добавена е възможност за снимане на 4K HDR видео. Snapdragon 780G включва и 6 поколение на системата за изкуствен интелект, която ползва процесора Hexagon 770, осигуряващ производителност от 12 трилиона операции в секунда (TOPS), коeто е два пъти по-бързо спрямо предходния модел.

Добавено е и второто поколение на Qualcomm Sensing Hub, което включва специален ИИ процесор с ниска консумация на енергия за обработка на звук. Както подсказва името му Snapdragon 780G разполага и с 5G модем Snapdragon X53, който обещава скорости до 3.3Gbps в sub-6GHz обхват. Не е пропусната поддръжка за Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.2. Първите телефони с новия чипсет се очакват през второто тримесечие на годината.

Източник: Qualcomm