Snapdragon 8150 и Helio P80 впечатляват в тестове за изкуствен интелект

Snapdragon 8150 и Helio P80 впечатляват в тестове за изкуствен интелект

Изкуственият интелект придобива все по-голямо значение и при смартфоните. Съвсем естествено вече се появиха и специализирани тестове, които се опитват да измерят именно производителността при задачи, свързани с ИИ. Такова приложение е AI Benchmark, в чиято база данни се появиха детайли и за бъдещия флагмански чипсет на Qualcomm, който очакваме да бъде представен на 4 декември. Според резултатите той показва изключителна производителност при обработката на изчисления, свързани с изкуствения интелект.

Чипсетът е постигнал резултат от 22 082 точки, което е с над 10% повече от втория в класирането. Подгласникът на Snapdragon 8150 също е прототипен процесор, който не се предлага към момента на пазара. Става дума за Helio P80 на MediaTek, който е постигнал 19 453 точки в тестовете. Третата позиция е заета от OnePlus 6, който е с чипсет Snapdragon 845 и се е отчел с 12 026 точки. Интересното е, че този резултат е по-висок от този на Huawei Mate 20 Pro с Kirin 980, който е на четвърто място с 12 026 точки. При тестовете с по-ранна версия на приложението първите места са заети от устройствата на Huawei с Kirin 970.

В случая обаче има особености, които подлагат под съмнение методиката за изчисляване на резултатите в AI Benchmark. Така например OnePlus 6 впечатлява и показва по-високи резултати от Kirin 980, но в същото време Google Pixel 3 XL, който е със същия чипсет е постигнал само 6895 точки. Други смартфони със Snapdragon 845 като Xiaomi Mi8 също имат сходни на Pixel 3 XL резултати, което навежда на мисълта, че резултатите на OnePlus 6 не могат да бъдат считани за представителни за производителността на чипсета. Освен това приложението разчита на Android Neural Networks API (NNAPI), но не всички от тези интерфейси се поддържат от устройствата.

Източник: AI Benchmark