Sonos съди Google за нарушени патенти

Sonos съди Google за нарушени патенти

Американската компания Sonos, която има популярна серия от аудио продукти, които са съвместими с Alexa и Google Assistant, обяви, че е завела две федерални дела срещу Google за нарушаване на нейната интелектуална собственост. В тях търси спиране на продажбите в САЩ на говорителите, смартфоните и лаптопите на технологичния гигант. Всъщност Sonos смята, че и Amazon не играе честно, но засега съди само Google, защото не може да си позволи да се изправи в съда срещу двете компании.

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Sonos твърди, че е установила, че във връзката между умните говорители на Amazon и Google се ползва нейният протокол, а с течение на времето е определила нарушаване на около 100 собствени патента, но заведените дела са за 5. През 2016 компанията се е свързала с Google по въпроса, но компанията й е предложила изключително ниски лицензионни такси.

В същото време производителят на говорители и саундбар системи е загрижен за политиката на технологичните гиганти, които заливат пазара със своите говорители на субсидирани цени, каквито Sonos не може да осигури. Sonos предлага своите решения от 2005 година, когато представи технология за свързани безжично говорители с възможност за дистанционно управление през мобилно устройство.

Продажбите на компанията обаче скочиха след появата на смартфоните и услугите за стрийминг на музика и в момента в нея работят 1500 служители. През 2013 Sonos започва работа с Google, като предоставя на компанията детайлните диаграми на своите говорители, защото по това време тя не е била конкурент. Две години по-късно обаче Google представя Chromecast Audio за добавяне на безжични възможности към обикновени тонколони, а година след това идва и говорителят Google Home.

Източник: The New York Times