Sony FX3 e компактен пълноформатен фотоапарат в серията Cinema Line

Sony FX3 e компактен пълноформатен фотоапарат в серията Cinema Line

Sony представи пълноформатния фотоапарат FX3, който компанията описва като достъпно предложение в серията видеокамери Cinema Line. Устройството носи марката Alpha и осигурява достъп до различни функции, които са търсени от снимащите видео.

Моделът е базиран на 12MP пълноформатен BSI CMOS сензор като този в a7S III и обещава същите видео възможности като запис на 4K 60p видео от пълната ширина на сензора и на 4K/120p видео при лек кроп. Поддържа се вътрешен запис във формати XAVC S и XAVC S-I в 4K (QFHD) и FHD, както и в XAVC HS (MPEG-H HEVC/H.265, само 4K).

Поддържа се и извеждане на 4K 60p 10-bit 4:2:2 или 16-bit RAW видео към външно устройство чрез HDMI Type-A жак. Sony FX3 има компактен корпус, който е защитен от проникването на прах и вода, но освен това включва специален вентилатор за охлаждане, който е монтиран извън защитената зона. Тази система позволява продължителен запис на видео.

Подобно на a7S III устройството включва автофокус чрез фазова детекция и има механизъм за стабилизация на сензора. За разлика от своя събрат FX3 няма визьор, но пък включва 5 отвора (1/4-20 UNC) за директно монтиране на различни аксесоари без да е нужно ползването на допълнителна клетка.

С камерата идва специална дръжка с два XLR / TRS аудио входа и с още три отвора за монтаж на аксесоари. Sony FX3 ще се продава от март на цена 4700 евро.

Източник: Sony