Sony разкри първите детайли за PlayStation 5

Sony разкри първите детайли за PlayStation 5

В ексклузивно интервю за Wired системният архитект на PlayStation Марк Черни разкри първите детайли за следващото издание на игровата конзола. На първо място PlayStation 5 ще бъде съвместима и с игрите за PS4, което е добра новина за всички с колекции от любими заглавия. Конзолата ще продължи да ползва игри на физически носители, а компанията отхвърля възможността да я видим тази година.

Разработчиците обаче вече имат необходимия хардуер за разработка на игри, което подсказва, че се готвят за премиера догодина. Сред останалите детайли за устройството влизат очаквани ъпдейти на процесор и графичен ускорител. Според Черни ще видим процесор AMD Ryzen от трето поколение с 8 ядра по новата 7nm микроархитектура Zen 2 и специален графичен ускорител Radeon Navi, който ще поддържа ray tracing.

Това е технология, която моделира пътя на светлината в 3D среда за осигуряването на по-висок реализъм и досега не се предлага от нито една игрова конзола. Ще бъде добавена и поддръжка на 3D звук, който ще се управлява от специален чип. Сред останалите особености са SSD вместо твърд диск за бързо зареждане и поддръжка на 8K, макар че засега няма много такива телевизори.

Източник: Wired


Втора употреба с гаранция