Sony ще оптимизира охлаждането на PS5 чрез ъпдейти

Sony ще оптимизира охлаждането на PS5 чрез ъпдейти

От интервю на Ясухиро Оотори, който ръководи механичния дизайн в хардуерното подразделение на Sony Interactive Entertainment, става ясно, че Sony ще може да оптимизира управлението на вентилатора в PlayStation 5 въз основа на поведението на процесора във всяка една игра. Според него компанията ще събира данни за работата му в отделните игри и възнамерява да ползва информацията за корекции.

Така например ако дадена игра натоварва повече процесора за дълго време компанията ще може да увеличи скоростта на вентилатора, за да подобри охлаждането дори и това да е за сметка на шума. Скорошно разглобяване на конзолата показа наличието на масивен 120 мм вентилатор, който има за цел да осигури по-ефикасно охлаждане.

Конзолата ползва данни от четири сензора за температурата - един в процесора и още три върху дънната платка, за да контролира оборотите на вентилатора. Тези контролни параметри на вентилатора Sony възнамерява да променя чрез ъпдейти. Продажбите на PlayStation 5 започват след месец, така че съвсем скоро ще разберем дали конзолата е по-безшумна от своя предшественик.

Източник: 4Gamer.net (японски), Resetera (превод)