Sony Xperia 1 III и Xperia 5 III предлагат варио телефото леща

Sony Xperia 1 III и Xperia 5 III предлагат варио телефото леща

Sony продължава да развива своето портфолио от смартфони и днес представи няколко интересни устройства - Xperia 1 III, Xperia 5 III и Xperia 10 III. И трите се очакват в началото на лятото, но засега не знаем кои от тях ще се появят в България. Xperia 1 III и Xperia 5 III са звездите в новото портфолио, защото отново предлагат достъп до някои от най-добрите технологии на японската компания.

И двата ползват мощния чипсет Snapdragon 888, поддържат 5G и разполагат с тройна основна камера. Xperia 1 III има 12GB RAM и 256GB разширяема памет, а другото устройство предлага 8GB RAM и 128GB/256GB памет за файлове. Телефоните носят характерния за телефоните на Sony дизайн, а освен това са водоустойчиви (IP65/68). И двата разполагат с жакове за слушалки и странични сензори за отпечатъци.

Xperia 1 III е снабден с 6.5” 21:9 CinemaWide 4K HDR OLED дисплей с Gorilla Glass Victus, а Xperia 5 III включва по-малък 6.1" 21:9 CinemaWide HDR OLED 1080p панел с Gorilla Glass 6. И двата поддържат честота на опресняване 120Hz. Добавени са стерео говорители, които са с 40% по-силни и поддържат формата 360 Reality Audio, но освен това предлагат и технологията 360 Spatial Sound, която превръща обикновени стерео изпълнения в обкръжаващо преживяване.

И двете устройства имат батерии с капацитет 4500mAh, които могат да се заредят до 50% за 30 минути със зарядното (30W) от комплекта. Технологията Xperia Adaptive Charging удължава живота на батерията до три години като следи състоянието й по време на зареждане. Xperia 1 III предлага и безжично зареждане, както и опция за безжично зареждане на други устройства.

Камерата логично е във фокуса и компанията е добавила някои интересни функции. И двата телефона имат тройна основна камера с три 12МР сензора и оптика ZEISS, като два от тях са с оптична стабилизация, но Xperia 1 III добавя и 3D iToF сензор за измерване на разстоянието до обектите, което помага при фокусирането.

И двата телефона включват Real-time Eye AF и проследяване на обекти, но Xperia 1 III предлага и функцията Real-time Tracking, която позволява прецизното заснемане на по-сложни сцени с движещи се обекти, за което помага добавения ToF сензор. Моделите поддържат продължителен автофокус и могат да снимат със скорост 20 кадъра за секунда.

Трите сензора са с 16mm (f/2.2), 24mm (f/1.7) и 70mm (f/2.3) оптика, но телефото камерата включва изненада. Компанията я е снабдила с перископна оптика с подвижен елемент, така че приближението може да достигне до 105mm (f/2.8). Компанията посочва, че тази варио оптика се ползва за първи път в смартфон, а ползването на Dual PD автофокус настройва бързо фокуса при промяна на фокусното разстояние.

Sony е интегрирала своето професионално приложение за контрол на камерата в основното, което включва и базов модел на снимане. Устройствата включват и опция, която ще им позволи да се ползват като монитор при връзка с фотоапарат чрез кабел - подобна функция предлага и Xperia Pro.

Телефоните включват и интересни неща за геймърите. Сред тях са 240Hz Motion blur reduction за намаляване на размазаните кадри чрез вмъкване на допълнителни кадри, както и отчитане на докосването при 240Hz. Добавена е опция за промяна на баланса на бялото за намаляване на натоварването върху очите. Чрез функцията L-y raiser (low gamma raiser) пък може да се настроят детайлите в сенките, така че по-лесно да се видят скритите в тях противници.

Наличието на стандартен жак за слушалки намалява закъснението при предаването на звука, а чрез новия аудио еквалайзер могат да се контролират различните звуци от геймплея. Включени са опции за запис на ставащото на екрана и връщане на до 30 секунди назад за лесен достъп до важни моменти от играта и споделянето им онлайн. И за финал при игра със свързано зарядно енергията отива директно към телефона вместо към батерията - така се избягва допълнителното нагряване на телефона и потенциалното му прегряване.

Източник: Sony

 • Ако става дума за ФОТОАПАРАТИ им пука.
  За сапунерките е друго. Те отмират.
  geleto_
 • Честно казано на кой му пука, така или иначе никога няма да заменят пълноценно качествените фотоапарати... На 99% от хората не им пука за качествени фотоапарати. Тези в телефоните са им напълно достатъчни.
  Netmastera
 • Честно казано на кой му пука, така или иначе никога няма да заменят пълноценно качествените фотоапарати...

  Безумно надути цени, и то в условия на световна финансова криза!
  scenic
 • Харесва ми това, че при игра със свързано зарядно енергията отива директно към телефона вместо към батерията.
  julianjulian10