Sony Xperia 1 вече в продажба в България

Sony Xperia 1 вече в продажба в България

В самия край на месец май на българския пазар започват продажбите на флагманския смартфон на Sony за годината, който беше представен в рамките на мобилния конгрес през февруари. Както можете да се досетите, става дума за модела Xperia 1, който на практика е първото мобилно устройство с 4K HDR OLED дисплей. Панелът е с диагонал 6.5” и се управлява от мобилна версия на технологията X1, която познаваме от OLED телевизорите Bravia на Sony.

Телефонът залага на чипсет Snapdragon 855, който е допълнен от 6GB RAM и 128GB разширяема памет. Конструкцията е от метал и стъкло Gorilla Glass 6 и подобно на други модели на Sony е водоустойчива (IP65/68). Сред другите характеристики откриваме поддръжка за Dolby Atmos звук, стерео говорители, познатата система за динамична вибрация на Sony, Dolby Atmos и Bluetooth 5.0, а батерията с капацитет 3330 mAh може да се зарежда бързо чрез USB PD 3.0.

Върху задния панел на Xperia 1 има три камери с резолюция 12МР и оптика с различно фокусно разстояние – 26 mm, 52 mm и 16 mm. Това означава, че на разположение имате ултра широкоъгълна и 2х телефото оптика в допълнение на нормалната широкоъгълна, която е с бленда F1.6. Две от камерите имат оптична стабилизация. Смартфонът вече се предлага в Технополис на цена 1749 лева, а към края на седмицата ще се появи и в предложенията на мобилните оператори.


Оферти на деня

 • https://youtu.be/6Tf_Y1GjdoY
  more_bg
 • https://youtu.be/TfYVuU8rKVE
  more_bg
 • https://youtu.be/yDvoEkphzKs
  more_bg
 • Този клип го пуснах още вчера, но в другата тема за това Сони.
  Ако може модератора да обедини трите теми, че така човек се бърка.
  Spikul
 • https://youtu.be/ihN_av8Sk2w
  more_bg
 • OLED технологията е според мен е силно прехвалена и надценена по ред причини и за съжаления LCD технологията залязва. Лично аз не харесвам OLED заради честото наличие на ШИМ (широчинно импулсна модулация), неестествено ярки цветове, често прегаряне на екрана изразяващо се в наличието на остатъчни образи, претоварване на зрението при хора със зрителни проблеми. Сега сигурно повечето притежатели на Самсунг и Епъл ще ме оборят с това че при OLED черното е черно, по-нисък разход на енергия, възможност за интегриране на скенера за пръстовия отпечатък под дисплея и т.н. Има една технология за LCD на Sharp наречена IGZO при която качеството на екрана е превъзходно - черното е черно, много добър контраст и яркост, хубави наситени цветове. Ползвал съм такъв дисплей и просто съм очарован. Между другото се измъчих с модели с OLED екрани така и не можах да свикна. Явно е въпрос на свикване и възприятие не знам но много често чувам и от други хора които са ползвали дълго време LCD екрани че при преминаване към OLED не могат да свикнат. Даже има и такива подобни теми в различни форуми и се споделят подобни неща. Спомням си, че и навремето говореха по този начин за електронно-лъчевите тръби като навлизаха LCD, но естествения ход на нещата е необратим. Дори и с 100 Hz кинескопите изчезнаха и с тях и единствената им предимство - бързодействието.
  Сега по същия начин изчезва LCD и единственото им предимството - бялото, защото няма как да се мерят с истинско черното на OLED и в пъти по-ниската консумация. И това го правят учени, които измерват реални стойности и не разчитат на субективни причини и симпатия към една или друга технология.
  Аз пък откакто излезе OLED (AMOLED) технологията, все такива телефони съм имал и сегашното ми Сони супер ме дразни с тази остаряла LCD технология на дисплея.
  Spikul
 • OLED технологията е според мен е силно прехвалена и надценена по ред причини и за съжаления LCD технологията залязва. Лично аз не харесвам OLED заради честото наличие на ШИМ (широчинно импулсна модулация), неестествено ярки цветове, често прегаряне на екрана изразяващо се в наличието на остатъчни образи, претоварване на зрението при хора със зрителни проблеми. Сега сигурно повечето притежатели на Самсунг и Епъл ще ме оборят с това че при OLED черното е черно, по-нисък разход на енергия, възможност за интегриране на скенера за пръстовия отпечатък под дисплея и т.н. Има една технология за LCD на Sharp наречена IGZO при която качеството на екрана е превъзходно - черното е черно, много добър контраст и яркост, хубави наситени цветове. Ползвал съм такъв дисплей и просто съм очарован. Между другото се измъчих с модели с OLED екрани така и не можах да свикна. Явно е въпрос на свикване и възприятие не знам но много често чувам и от други хора които са ползвали дълго време LCD екрани че при преминаване към OLED не могат да свикнат. Даже има и такива подобни теми в различни форуми и се споделят подобни неща.
  mamuta70
 • С теб явно говорим на различни езици или аз не се изразявам добре :)) Май и това което търсиме и наричаме качество в един дисплей се различава. Не знам къде успя да сравниш камерата на завързания за щанда телефон, но ти пожелавам щастие с модела! :)

  И само да знаеш, от 15 години се занимавам професионално с фотография и обработка на снимки, а от 5 и с кино-разпространение. Не казвам, че знам нещо повече от теб, но поне е сигурно, че окото ми е привикнало да долавя цветове и да "има вкус" за тях :)
  След толкова чакане и аз нямах търпение да го пипна - в Технополис Младост не беше макет, а работещ. Дизайнът е великолепен, както и иработката. Много удобен, стилен и лек. И... общо взето дотук ми беше кефа. Няма как да си караш колелото и телефона да ти е в джоба - правен е за сако и бизнесмени явно. Няма как да ти хареса ОЛЕД дисплей - тая скапана технология не знам защо е модерна, но дисплея е ужасен. Детайлен, да, но цветовете са неадекватни. Жълто-зелен тинт, няма бяло и не грабва окото като цяло. Ако отместиш с няколко милиметра долната юаст на телефона тинта се сменя и показва по-бяло, но директно срещу очите всичко е жълто-зелено За гледане от страничен ъгъл отново не става, както и всеки друг олед, амолед и там подобна простотия за деца. Поне не е шарения като самсуняците и хуявей и няма извънредна сатурация, но е безумно тъп сравнен с всеки IPS. Дори седящия до него 10+ изглежда великолепно на фона на 1, просто великолепно! Камерата... не ми се говори. Най-сетне имаш до 30 сек. експонация, но нямаш баланс на бялото с келвини в ръчен режим, а само в автоматичен. 12 мп при 4:3 и 9 мп при 16:9. Едвам пълни екрана баси! Няма и 21:9 опция... срамота и свинщина. Ясно ми е, че е 48 мп сензор сведен до 12 мп, но като цяло нищо особено. Виж, като си пратих снимки от моя 23 мп Z5c изглеждаха страхотно на 1, но цветовете бяха съвсем нереалистични. Явно енджина ги интерпретира в Албум-а хубаво, но боклучавата олед технология си може толкова. С ръчна настроени параметри на дисплея от едни изследвания в DxO нещата леко се подобриха в посока на истинско бяло.... но просто качественото цветопредаване е = IPS матрицата. В Синепро режим нещата са още по-зле - бялото е жълто.
  Хубаво мога да кажа за звука и интерфейса, но пък за 10 минути ръчкане телефонът веднъж се рестартира сам изведнъж, а след това приложението за камерата заби така, че не се пусна повече и пак се наложи рестарт. Аз дето цял живот поддържам Сони не мога да повярвам, че пиша всичко това... срамота да искат подобни пари за тази машина :(( Стискам палци да оправят нещата с бърза серия ъпдейти, защото въпреки цялото забавяне устройството работеше зле.
  Най-накрая и аз да се изкажа мнението макар и последен. 21:9 не е за всеки както споменах предишният пост. Технологията (ОЛЕД) която ти наричаш боклук без да разбираш много се използва в филмови студия на Холивуд. Бялото се регулира от разширени настройки в меню Дисплей оттам можеш да промениш режима Creator Mode на Standard. Сега за жълто-затъмнения фон е за продължителна работа над апарата, по-добре е за очите. Аз също ползвам такова приложение вечер за да намалявам светлината както и да правя цветовете по-слаби. Камерата е добра незнам кое не ти хареса. Правих сравнение с Galaxy S10 и Xperia 1 и излгежда, че Сонито бие по естествена картина и не пренаситени цветове. Сега това е мое мнение, но може да ти харесват прекалено цветните дисплей обаче те са лоши за очното здраве. Cinema Pro е приложение което може да снима на 21:9 видео и да прибавяш филтри към него за по-интересно придаваш му вид като филм се едно снимаш. 20 филтара са това не ми казвай, че не си знаел! Виж това ревю! https://www.youtube.com/watch?v=rcaOASIsF9E
  От малък съм израснал със Сони телевизийте и съм свикнал на по-слаби цветове докато на по-наситени леко ми пречи може от много гейминг също да са ми станали уязвими очите. Относно камерата тествах поне едно селфи и задна като снимах щанда с другите телефони и ми се видя детайлно и чисто изображението. Извини ме за грубия тон, а и незнаех, че говоря с професионалист с дългогодишен опит. :roll:
  StefanDdragon
 • С теб явно говорим на различни езици или аз не се изразявам добре :)) Май и това което търсиме и наричаме качество в един дисплей се различава. Не знам къде успя да сравниш камерата на завързания за щанда телефон, но ти пожелавам щастие с модела! :)

  И само да знаеш, от 15 години се занимавам професионално с фотография и обработка на снимки, а от 5 и с кино-разпространение. Не казвам, че знам нещо повече от теб, но поне е сигурно, че окото ми е привикнало да долавя цветове и да "има вкус" за тях :)
  След толкова чакане и аз нямах търпение да го пипна - в Технополис Младост не беше макет, а работещ. Дизайнът е великолепен, както и иработката. Много удобен, стилен и лек. И... общо взето дотук ми беше кефа. Няма как да си караш колелото и телефона да ти е в джоба - правен е за сако и бизнесмени явно. Няма как да ти хареса ОЛЕД дисплей - тая скапана технология не знам защо е модерна, но дисплея е ужасен. Детайлен, да, но цветовете са неадекватни. Жълто-зелен тинт, няма бяло и не грабва окото като цяло. Ако отместиш с няколко милиметра долната юаст на телефона тинта се сменя и показва по-бяло, но директно срещу очите всичко е жълто-зелено За гледане от страничен ъгъл отново не става, както и всеки друг олед, амолед и там подобна простотия за деца. Поне не е шарения като самсуняците и хуявей и няма извънредна сатурация, но е безумно тъп сравнен с всеки IPS. Дори седящия до него 10+ изглежда великолепно на фона на 1, просто великолепно! Камерата... не ми се говори. Най-сетне имаш до 30 сек. експонация, но нямаш баланс на бялото с келвини в ръчен режим, а само в автоматичен. 12 мп при 4:3 и 9 мп при 16:9. Едвам пълни екрана баси! Няма и 21:9 опция... срамота и свинщина. Ясно ми е, че е 48 мп сензор сведен до 12 мп, но като цяло нищо особено. Виж, като си пратих снимки от моя 23 мп Z5c изглеждаха страхотно на 1, но цветовете бяха съвсем нереалистични. Явно енджина ги интерпретира в Албум-а хубаво, но боклучавата олед технология си може толкова. С ръчна настроени параметри на дисплея от едни изследвания в DxO нещата леко се подобриха в посока на истинско бяло.... но просто качественото цветопредаване е = IPS матрицата. В Синепро режим нещата са още по-зле - бялото е жълто.
  Хубаво мога да кажа за звука и интерфейса, но пък за 10 минути ръчкане телефонът веднъж се рестартира сам изведнъж, а след това приложението за камерата заби така, че не се пусна повече и пак се наложи рестарт. Аз дето цял живот поддържам Сони не мога да повярвам, че пиша всичко това... срамота да искат подобни пари за тази машина :(( Стискам палци да оправят нещата с бърза серия ъпдейти, защото въпреки цялото забавяне устройството работеше зле.
  Най-накрая и аз да се изкажа мнението макар и последен. 21:9 не е за всеки както споменах предишният пост. Технологията (ОЛЕД) която ти наричаш боклук без да разбираш много се използва в филмови студия на Холивуд. Бялото се регулира от разширени настройки в меню Дисплей оттам можеш да промениш режима Creator Mode на Standard. Сега за жълто-затъмнения фон е за продължителна работа над апарата, по-добре е за очите. Аз също ползвам такова приложение вечер за да намалявам светлината както и да правя цветовете по-слаби. Камерата е добра незнам кое не ти хареса. Правих сравнение с Galaxy S10 и Xperia 1 и излгежда, че Сонито бие по естествена картина и не пренаситени цветове. Сега това е мое мнение, но може да ти харесват прекалено цветните дисплей обаче те са лоши за очното здраве. Cinema Pro е приложение което може да снима на 21:9 видео и да прибавяш филтри към него за по-интересно придаваш му вид като филм се едно снимаш. 20 филтара са това не ми казвай, че не си знаел! Виж това ревю! https://www.youtube.com/watch?v=rcaOASIsF9E
  arakchiev
 • След толкова чакане и аз нямах търпение да го пипна - в Технополис Младост не беше макет, а работещ. Дизайнът е великолепен, както и иработката. Много удобен, стилен и лек. И... общо взето дотук ми беше кефа. Няма как да си караш колелото и телефона да ти е в джоба - правен е за сако и бизнесмени явно. Няма как да ти хареса ОЛЕД дисплей - тая скапана технология не знам защо е модерна, но дисплея е ужасен. Детайлен, да, но цветовете са неадекватни. Жълто-зелен тинт, няма бяло и не грабва окото като цяло. Ако отместиш с няколко милиметра долната юаст на телефона тинта се сменя и показва по-бяло, но директно срещу очите всичко е жълто-зелено За гледане от страничен ъгъл отново не става, както и всеки друг олед, амолед и там подобна простотия за деца. Поне не е шарения като самсуняците и хуявей и няма извънредна сатурация, но е безумно тъп сравнен с всеки IPS. Дори седящия до него 10+ изглежда великолепно на фона на 1, просто великолепно! Камерата... не ми се говори. Най-сетне имаш до 30 сек. експонация, но нямаш баланс на бялото с келвини в ръчен режим, а само в автоматичен. 12 мп при 4:3 и 9 мп при 16:9. Едвам пълни екрана баси! Няма и 21:9 опция... срамота и свинщина. Ясно ми е, че е 48 мп сензор сведен до 12 мп, но като цяло нищо особено. Виж, като си пратих снимки от моя 23 мп Z5c изглеждаха страхотно на 1, но цветовете бяха съвсем нереалистични. Явно енджина ги интерпретира в Албум-а хубаво, но боклучавата олед технология си може толкова. С ръчна настроени параметри на дисплея от едни изследвания в DxO нещата леко се подобриха в посока на истинско бяло.... но просто качественото цветопредаване е = IPS матрицата. В Синепро режим нещата са още по-зле - бялото е жълто.
  Хубаво мога да кажа за звука и интерфейса, но пък за 10 минути ръчкане телефонът веднъж се рестартира сам изведнъж, а след това приложението за камерата заби така, че не се пусна повече и пак се наложи рестарт. Аз дето цял живот поддържам Сони не мога да повярвам, че пиша всичко това... срамота да искат подобни пари за тази машина :(( Стискам палци да оправят нещата с бърза серия ъпдейти, защото въпреки цялото забавяне устройството работеше зле.
  Най-накрая и аз да се изкажа мнението макар и последен. 21:9 не е за всеки както споменах предишният пост. Технологията (ОЛЕД) която ти наричаш боклук без да разбираш много се използва в филмови студия на Холивуд. Бялото се регулира от разширени настройки в меню Дисплей оттам можеш да промениш режима Creator Mode на Standard. Сега за жълто-затъмнения фон е за продължителна работа над апарата, по-добре е за очите. Аз също ползвам такова приложение вечер за да намалявам светлината както и да правя цветовете по-слаби. Камерата е добра незнам кое не ти хареса. Правих сравнение с Galaxy S10 и Xperia 1 и излгежда, че Сонито бие по естествена картина и не пренаситени цветове. Сега това е мое мнение, но може да ти харесват прекалено цветните дисплей обаче те са лоши за очното здраве. Cinema Pro е приложение което може да снима на 21:9 видео и да прибавяш филтри към него за по-интересно придаваш му вид като филм се едно снимаш. 20 филтара са това не ми казвай, че не си знаел! Виж това ревю! https://www.youtube.com/watch?v=rcaOASIsF9E
  StefanDdragon
 • Тия жълти петна мисля, че са от некачествено лепило при прегряване. Телефонът обаче изстрада доста и заради мен.
  Иначе не знам AMOLED дисплей да има такива петна.
  Spikul
 • Тия жълти петна мисля, че са от некачествено лепило при прегряване.
  tzincbg

 • Да, така го разбрах, както и с очите си в живия живот :D Сравнението ти не е уместно и сам знаеш защо - едно е колко тъмни/светли са били двата екрана пред заснемащия апарат, друго е цветопредаването. Явно е, че в този кадър самсуняка е с намален brightness, а Сонито по-светло и оттам разликата в highlights пиковете в записа, но кривото жълто си е криво жълто, когато трябва да е бяло. Ето дори и в твоя кадър виждаш колко по-жълт е самсунга и това не е функция на осветеността, а на технологията.

  Както и да е, това са си моите впечатления, има достатъчно телефони с IPS от които да си избера и да съм щастлив :)
  За мен лично OLED (AMOLED) дисплея е далеч по-добрата технология. Дори сега си патя от другия основен недостатък на LCD дисплея - гадни жълти петна по края на дисплея.
  А черното способства за истински контраст, докато по-малкото количество енергия нужно за OLED гарантира доста по-дълга работа на устройството.
  Spikul
 • Да, така го разбрах, както и с очите си в живия живот :D Сравнението ти не е уместно и сам знаеш защо - едно е колко тъмни/светли са били двата екрана пред заснемащия апарат, друго е цветопредаването. Явно е, че в този кадър самсуняка е с намален brightness, а Сонито по-светло и оттам разликата в highlights пиковете в записа, но кривото жълто си е криво жълто, когато трябва да е бяло. Ето дори и в твоя кадър виждаш колко по-жълт е самсунга и това не е функция на осветеността, а на технологията. По същия начин и цвета на бялото може да ти изглежда различен пред камера, поради разликата в яркостта. ;) Отделно че говoрим за нещо заснето от камера и възпроизведено на твоя екран, който сигурно също не е с перфектна калибрация.

  А както ти казах и преди това, за това имаш възможност да настоиш цветната температура според предпочитанията си.
  board
 • В Теленор с месечна такса от 50 лева на месец, лизинга е 70 лева месечно!!!
  Това е пълен смях 😂
  Няма чак такъв заклет фен, който да даде толкова много пари за такъв телефон.
  Вече писах, че каквато и цена да обявят Самсунг за Ноут 10, при операторите с един и същ абонаментен план разликата между Ноут 10 и Сони ще е около 200 лв (най-много). И това е защото има около 4-5 месеца разлика в появата им на пазара. Не знам защо очакваш някаква голяма разлика в полза на Ноут. Друг въпрос е, че по-скоро клониш към сони или хуауей.
  Това по-скоро е политика на операторите, защото в Технополис P30 pro е на цената на това Сони, а в Теленор разликата е повече от 400 лева или 20 лева месечно.
  То с такава разлика, само луд би избрал Сонито.
  Spikul
 • Олеле майко, сега видях сравнение със Самсунг С10+ и ми иде да си върна думите за Сонито назад :lol: Тоя самсуняк е направо златист в сравнение. А и двата са толкова далече от истинското бяло... И това го разбра от заснето клипче, гледайки го на твоя екран?

  Аз товага мога да кажа, че базирайки се на същото клипче изглежда, че Xperia 1 прегаря зверски цветовете. Ама какво се вижда в действителност е друг върос ;)
  [URL=http://vfl.ru/fotos/dfd01f4a26722486.html][IMG]http://images.vfl.ru/ii/1559295297/dfd01f4a/26722486_m.jpg[/IMG][/URL]

  По принцип имаш настройки за баланса на бялото и можеш да си го докараш както ти харесва.
  Да, така го разбрах, както и с очите си в живия живот :D Сравнението ти не е уместно и сам знаеш защо - едно е колко тъмни/светли са били двата екрана пред заснемащия апарат, друго е цветопредаването. Явно е, че в този кадър самсуняка е с намален brightness, а Сонито по-светло и оттам разликата в highlights пиковете в записа, но кривото жълто си е криво жълто, когато трябва да е бяло. Ето дори и в твоя кадър виждаш колко по-жълт е самсунга и това не е функция на осветеността, а на технологията.

  Както и да е, това са си моите впечатления, има достатъчно телефони с IPS от които да си избера и да съм щастлив :)
  arakchiev
 • В Теленор с месечна такса от 50 лева на месец, лизинга е 70 лева месечно!!!
  Това е пълен смях 😂
  Няма чак такъв заклет фен, който да даде толкова много пари за такъв телефон.
  Вече писах, че каквато и цена да обявят Самсунг за Ноут 10, при операторите с един и същ абонаментен план разликата между Ноут 10 и Сони ще е около 200 лв (най-много). И това е защото има около 4-5 месеца разлика в появата им на пазара. Не знам защо очакваш някаква голяма разлика в полза на Ноут. Друг въпрос е, че по-скоро клониш към сони или хуауей.
  gog88
 • В Теленор с месечна такса от 50 лева на месец, лизинга е 70 лева месечно!!!
  Това е пълен смях 😂
  Странно. Това май го прави скъпия модел с Андроид в портфолиото им.
  board
 • В Теленор с месечна такса от 50 лева на месец, лизинга е 70 лева месечно!!!
  Това е пълен смях 😂
  Няма чак такъв заклет фен, който да даде толкова много пари за такъв телефон.
  Spikul
 • Олеле майко, сега видях сравнение със Самсунг С10+ и ми иде да си върна думите за Сонито назад :lol: Тоя самсуняк е направо златист в сравнение. А и двата са толкова далече от истинското бяло... И това го разбра от заснето клипче, гледайки го на твоя екран?

  Аз товага мога да кажа, че базирайки се на същото клипче изглежда, че Xperia 1 прегаря зверски цветовете. Ама какво се вижда в действителност е друг върос ;)
  [URL=http://vfl.ru/fotos/dfd01f4a26722486.html][IMG]http://images.vfl.ru/ii/1559295297/dfd01f4a/26722486_m.jpg[/IMG][/URL]

  По принцип имаш настройки за баланса на бялото и можеш да си го докараш както ти харесва.
  board