Spotify ще предложи нова версия на безплатната си услуга

Според информация на Bloomberg Spotify разработва нова подобрена версия на безплатната си услуга. Това ще е първата голяма промяна в портфолиото на компанията след нейното излизане на борсата преди седмица. Източниците на изданието твърдят, че безплатната версия на Spotify ще бъде сериозно оптимизирана и ще бъде значително по-лесна за употреба, а въвеждането й ще се случи през следващите седмици.

Очакванията са освен оптимизациите да бъдат въведени и повечето екстри от платения вариант на услугата, а приходите ще идват от реклами. Така например ще има по-бърз достъп до плейлисти, а потребителите ще получат и по-голям контрол над съдържанието, което ще им бъде предлагано. Според информаторите на Bloomberg целта на промяната е да се разшири потребителската база на Spotify и съответно повече хора впоследствие да преминат на платения вариант на музикалната услуга.

Към момента по-малко от половината от общо 157 милиона регистрирани потребители използват платената услуга, но тя е генерирала над 90% от общите приходи на компанията за 2017, които са в размер на 4.09 милиарда евро. Все още обаче Spotify има сериозни разногласия с музикалната индустрия, която преди няколко месеца принуди фирмата да забави пускането на нови песни в безплатния си вариант, така че не е ясно доколко новостите ще засегнат и този аспект. В същото време от Spoify обявиха събитие за медиите на 24 април, на което вероятно ще бъдат разкрити повече подробности около бъдещите планове.

Източник: Bloomberg