Apple загуби знаково патентно дело

Компанията VirnetX Holding, която дълги години е разработвала комуникационен софтуер за ЦРУ, успя да осъди Аpple за нарушаване на серия от патенти. Според съда в Тексас компанията от Купертино ще трябва да заплати общо 502.6 милиона долара за неправомерното ползване на технологии за криптирана комуникация. Самият спор продължи повече от осем години и включва технологии, използвани във FaceTime, VPN on Demand и iMessage.

Интересното в случая е, че разглеждането на казуса от различните инстанции е започнало още през далечната 2010 година. Според най-ранната присъда Apple е трябвало да заплатят 302 милиона долара, а по-късно друг съдия е увеличил сумата до 439.7 милиона. Сега пък последната инстанция вдигна допълнително обезщетението до 502.6 милиона.

Според  изпълнителния директор на VirnetX Holding - Кендал Ларсен, решението засяга над 400 милиона устройства на Apple, което прави обезщетението обосновано като размер. Интересна подробност в случая е, че в паралелно течащо дело във Вашингтон споменатите патенти са били обявени за невалидни. Това не е попречило на съда в Тексас да произнесе своята присъда, но може да доведе до нейното анулиране в бъдеще.

Източник: Bloomberg

  • скъпи бяха едно време.. вече "оупън сорс" андроидчето ги стигна, че дори и задмина по цени, в повечето случаи - неоправдани.
    maxito2
  • [Quote]Дано реално да ги осъдят тия крадци на идеи![/Quote] Трудно, а и както виждаш - трябват години. По-важното е, хората да спрат да им купуват скъпите продукти и да наблегнат на Оупън Сорс Андроидчето. И това ще стане, ама след колко години не знам.
    Tadj
  • Недей така, че ще вземат да фалират. А ако фалират те, Samsung от къде ще "заемат" своите идеи? :D
    muamamu1