Apple разработва нов ARM чип за бъдещите компютри Mac

Apple разработва нов ARM чип за бъдещите компютри Mac

Информация от Bloomberg разкрива, че Apple работи по нов чип за бъдещите компютри Mac, който ще освободи основния процесор от определени функции и ще помогне за удължаване на живота на батерията. Чипът е базиран на ARM архитектура и е подобен на използвания в MacBook Pro, който служи за управление на сензорната лента Touch Bar. Новата разработка е с кодово име T310 и ще поеме част от задачите, с които се занимава основният процесор в режима на ниско потребление на енергия Power Nap.

Тези задачи включват изтегляне на електронна поща, инсталиране на софтуерни ъпдейти и синхронизиране на календара, когато лаптопът не е в употреба и екранът му е изключен. Тази опция консумира малко енергия в момента, но преминаването към ARM чип ще доведе до още по-голяма икономия. Сегашният ARM чип в новите компютри Mac е независим от останалите компоненти и се занимава основно с Touch Bar.

Това обаче би трябвало да се промени в новата версия, която ще е свързана с безжичните възможности и с паметта на устройствата, за да може да изпълнява повече функции. Bloomberg посочва, че Apple може да реши да не изтъкне подобрението, защото компютрите й вече имат режим с намалена консумация на енергия. Разработката на собствени чипове ще позволи на Apple да интегрира по-добре софтуера и хардуера, а освен това ще осигури на компанията предимства при договаряне цената на компонентите.

Източник: Bloomberg