Страните от Западните Балкани ще намалят таксите за роуминг

Страните от Западните Балкани ще намалят таксите за роуминг

Според информация на агенция Франс прес страните от Западните Балкани са постигнали споразумение за намаляване и евентуално премахване на таксите за роуминг помежду им. Така от юли таксите в Косово, Сърбия, Албания, Черна Гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина ще намалеят с 27%, а плановете включват пълното им отпадане до 2021 година. Сделката е била подкрепена от ЕС и е била подписана по време на дигиталната среща в Белград.

Източник: БНТ

Оферти на деня

 • Само че този път нещата изобщо няма да се проточат толкова много време. Отдавна вече е взето решението да се намаляват цените в roaming, така че този път ще е много по-лесно и бързо да се прокара такъв договор между споменатите държави от статията и EU. Значи, няма как да е един договор - няма единна организация на тия шест държави, че ЕС да подпише договор с нея, така че ще са поне 6. По-важното е обаче, че намаляването на цените за роумингс тези страни е обвързано с начало на преговори за присъединяване към съюза. С изключение на Хърватия, останалите страни са много далече от този момент.
  samoznai
 • Само че този път нещата изобщо няма да се проточат толкова много време. Отдавна вече е взето решението да се намаляват цените в roaming, така че този път ще е много по-лесно и бързо да се прокара такъв договор между споменатите държави от статията и EU.
  nmnikolov
 • То може да не се отнася за EU, но фактът, че тази сделка е била подкрепена от EU е много вероятно да доведе до отпадане на Roaming таксите след това и меджу тези страни и EU. Така че не бързай толкова с генералните изводи. Mи айде да се случи, пък тогава да се радваме и т.н. За нормални цени в ЕС трябваха около 10 години, само да припомня.
  И като погледнеш коментарите по-нагоре, тогава ми говори за генерални изводи
  samoznai
 • https://europeanwesternbalkans.com/2019/04/04/regional-roaming-agreement-bring/
  Jonne
 • https://europeanwesternbalkans.com/2019/04/04/regional-roaming-agreement-bring/
  Jonne
 • Нали схващате, че тази новина не се отнася за нас, българските потребители?
  Или не схващате?
  То може да не се отнася за EU, но фактът, че тази сделка е била подкрепена от EU е много вероятно да доведе до отпадане на Roaming таксите след това и меджу тези страни и EU. Така че не бързай толкова с генералните изводи.
  nmnikolov
 • Нали схващате, че тази новина не се отнася за нас, българските потребители?
  Или не схващате?
  samoznai
 • С моя китайски телефон не са ме цакали в Сърбия, но за това трябва да имаш глава на раменете. Вече имам и пакет от виваком за нета и не ми се налага да го спирам. :idea: Надявам се с тази намаления да се увеличат мегабайтите.
  Вито
 • Потвърждавам, че през годините многократно съм минавал през Сърбия с Nexus 4, HTC и няколко модела iPhone, с изключен роуминг и никога не са ми таксувани данни.
  ne4o
 • Мда, това може да е от MIUI/EMUI /VIBE OS. АБЕ Сим картата залепваме под калъф извън телефона и готово.
  tzincbg
 • В Сърбия сме били с жена ми доста пъти и никога не сме имали дори една стотинка сметка от използвани данни, с изключен Data Roaming. Аз със бил с телефони iPhone или Samsung, тя винаги е била с iPhone. Всички, които съм попадал по форумите да се оплакват от таксувани данни в Сърбия са с китайски телефони, които явно въпреки забраната на Data Roaming пак си се свързват с интернет да докладват на китайския кораб-майка къде се намират. Та проблема си е в неадекватните телефони, а не в операторите.
  iWolff
 • В Сърбия е грозна работа. Късметлия си, че си се разминал с толкова малка глоба.
  borusiq
 • Крайно време. 20.40 лв/мб си е малоумно. А1 ме обръснаха 6 лв за няколко килобайта, въпрек че ми беше спрян интернета с обяснението че андроид телефоните понякога ползват фонови данни. Вече през сърбия съм на самолетен режим.
  anchoanchev
 • Еха и ще мога да си ползвам 500 мб за 20 лв и там на воля? Страхотно!
  tzincbg