Страните от Западните Балкани ще намалят таксите за роуминг

Според информация на агенция Франс прес страните от Западните Балкани са постигнали споразумение за намаляване и евентуално премахване на таксите за роуминг помежду им. Така от юли таксите в Косово, Сърбия, Албания, Черна Гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина ще намалеят с 27%, а плановете включват пълното им отпадане до 2021 година. Сделката е била подкрепена от ЕС и е била подписана по време на дигиталната среща в Белград.

Източник: БНТ

 • Само че този път нещата изобщо няма да се проточат толкова много време. Отдавна вече е взето решението да се намаляват цените в roaming, така че този път ще е много по-лесно и бързо да се прокара такъв договор между споменатите държави от статията и EU. Значи, няма как да е един договор - няма единна организация на тия шест държави, че ЕС да подпише договор с нея, така че ще са поне 6. По-важното е обаче, че намаляването на цените за роумингс тези страни е обвързано с начало на преговори за присъединяване към съюза. С изключение на Хърватия, останалите страни са много далече от този момент.
  samoznai
 • Само че този път нещата изобщо няма да се проточат толкова много време. Отдавна вече е взето решението да се намаляват цените в roaming, така че този път ще е много по-лесно и бързо да се прокара такъв договор между споменатите държави от статията и EU.
  nmnikolov
 • То може да не се отнася за EU, но фактът, че тази сделка е била подкрепена от EU е много вероятно да доведе до отпадане на Roaming таксите след това и меджу тези страни и EU. Така че не бързай толкова с генералните изводи. Mи айде да се случи, пък тогава да се радваме и т.н. За нормални цени в ЕС трябваха около 10 години, само да припомня.
  И като погледнеш коментарите по-нагоре, тогава ми говори за генерални изводи
  samoznai
 • https://europeanwesternbalkans.com/2019/04/04/regional-roaming-agreement-bring/
  Jonne
 • https://europeanwesternbalkans.com/2019/04/04/regional-roaming-agreement-bring/
  Jonne
 • Нали схващате, че тази новина не се отнася за нас, българските потребители?
  Или не схващате?
  То може да не се отнася за EU, но фактът, че тази сделка е била подкрепена от EU е много вероятно да доведе до отпадане на Roaming таксите след това и меджу тези страни и EU. Така че не бързай толкова с генералните изводи.
  nmnikolov
 • Нали схващате, че тази новина не се отнася за нас, българските потребители?
  Или не схващате?
  samoznai
 • С моя китайски телефон не са ме цакали в Сърбия, но за това трябва да имаш глава на раменете. Вече имам и пакет от виваком за нета и не ми се налага да го спирам. :idea: Надявам се с тази намаления да се увеличат мегабайтите.
  Вито
 • Потвърждавам, че през годините многократно съм минавал през Сърбия с Nexus 4, HTC и няколко модела iPhone, с изключен роуминг и никога не са ми таксувани данни.
  ne4o
 • Мда, това може да е от MIUI/EMUI /VIBE OS. АБЕ Сим картата залепваме под калъф извън телефона и готово.
  tzincbg
 • В Сърбия сме били с жена ми доста пъти и никога не сме имали дори една стотинка сметка от използвани данни, с изключен Data Roaming. Аз със бил с телефони iPhone или Samsung, тя винаги е била с iPhone. Всички, които съм попадал по форумите да се оплакват от таксувани данни в Сърбия са с китайски телефони, които явно въпреки забраната на Data Roaming пак си се свързват с интернет да докладват на китайския кораб-майка къде се намират. Та проблема си е в неадекватните телефони, а не в операторите.
  iWolff
 • В Сърбия е грозна работа. Късметлия си, че си се разминал с толкова малка глоба.
  borusiq
 • Крайно време. 20.40 лв/мб си е малоумно. А1 ме обръснаха 6 лв за няколко килобайта, въпрек че ми беше спрян интернета с обяснението че андроид телефоните понякога ползват фонови данни. Вече през сърбия съм на самолетен режим.
  anchoanchev
 • Еха и ще мога да си ползвам 500 мб за 20 лв и там на воля? Страхотно!
  tzincbg