Стриймингът на музика вреди на околната среда

Стриймингът на музика вреди на околната среда

Изследване на Университета в Глазгоу е показало, че стриймването на музика е по-вредно за природата от производството на плочи, CD-та и касети. Именно заради това в момента музиката натоварва природата повече отколкото преди примерно 30 – 40 години. През 1977 музикалната индустрия в САЩ е използвала 55 милиона килограма пластмаса за своите продукти. Числото е нараснало до 61 милиона килограма по време на пика на CD-тата през 2000 година и е спаднало до само 8 милиона килограма през 2016 година. На първо четене всичко това звучи отлично, но на практика е точно обратното. Учените са установили, че електричеството, което е необходимо за съхраняването на музикалните файлове в облака, значително надвишава като вреден ефект спестената пластмаса.

Пресметнато в еквиваленти на парникови газове електичеството, използвано за съхраняване и предаване на музика само в САЩ, е било на стойност между 200 и 350 милиона  килограма само през 2016 година. През 2000 година общата стойност на еквивалентите обаче е била само 157 милиона килограма. В същото време проучването е установило, че музиката в момента е значително по-евтина за потребителите откогато и да е било. През 1977 клиентите са плащали средно близо 5% от седмичната си заплата, за да закупят албум на любим изпълнител. Това число е спаднало до 1% в наши дни благодарение на платформи като Spotify и Apple Music, които осигуряват практически неограничен достъп до музикално съдържание срещу месечен абонамент.

Източник: The Conversation

Оферти на деня

  • Пресметнато в еквиваленти на парникови газове електичеството, използвано за съхраняване и предаване на музика  Много ми е несериозно това сравнение. А ако дейта центъра в който се съхрнява музиката се захранва от соларна енергия? Тогава каква е вредата?
    board
  • Аха, щото 2000-та всички слушахме музика от CD-та, както сега онлайн...
    ex_bg