Sun демонстрира кинетично превъртане още през 1992 г.

Sun демонстрира кинетично превъртане още през 1992 г.
Един от патентите в основата на делото на Apple срещу Samsung е свързан с кинетичното превъртане на съдържание, което американците твърдят, че са измислили. Това може да не се окаже точно така, тъй като в началото на 90-те години на миналия век в Sun работят по PDA устройство с кодовото име Star7, чийто интерфейс включва подобна функционалност. Видео с демонстрация на превъртането може да се види в YouTube, а в него участва и Джеймс Гослинг, който е и създател на езика за програмиране Java. Той дори изрично споменава добавянето на инерция към движението, което е възможно с използването на Java.

Демонстрацията е от 1992 г., когато на пазара се появява първия PDA със сензорен интерфейс - Tandy Zoomer, който е предшественик на PalmPilot. Star7 изпреварва с година и Apple Newton. Видеото е по-интересно с това, че показва до какви парадокси може да доведе патентната система при разработването на софтуер. Такъв например позволява на Apple да твърди, че е измислил кинетичното превъртане.

 • Те са измислили и Ябълка-та :)
  ID™ Xenium
 • Точно това ме притеснява - в Щатите някак им се раздават патенти за щяло и нещяло, на тон. Става ли изобщо за патентоване технологията или решението, дали не е прекалено обща и размита, дали преди тях някой не я е изнамерил и реализирал - карай през просото. Явно всичко се купува с много пари.
  Sage
 • Няма да помогне - Апле са измислили и самите патенти и ще съдят патентните ведомства по света :D
  KOBRETI
 • Ще ми е интересно ако се направи цялостна проверка на всички получени уш патенти на Епъл, дали ще има и 5% което те да са измислили. Заслужават да им отнемат в последните няколко години всички безмислени патенти които не са измислили те, но така ще бъде докато си плашат на подходящите хора да им дават патенти в САЩ.
  behroozwolf