TCL разработва нов тип дисплей наподобяващ хартия

TCL разработва нов тип дисплей наподобяващ хартия

По време на IFA TCL представи новата си технология за дисплеи NXTPAPER. Този нов тип екран би трябвало да предложи по-добра защита на очите чрез намаляване на трептенето, синята светлина, както и интензитета на подсветката.

Според компанията се постига ефект подобен на този при e-ink панелите като се постига комбинация от екран и хартия. Решението е получило сертификация от германската лаборатория Rhine, а освен това има и 11 патента за защита на очите.

NXTPAPER обаче не е предназначена за смартфони, а за устройства с по-големи дисплеи като таблети и четци на електронни книги. Технологията поддържа резолюция до Full HD и позволява постигането на плавно възпроизвеждане на видео. Тя предлага с 25% по-високи нива на контраст спрямо e-ink панелите.

Използван е високо рефлективен екран, с който се разчита на естествената околна светлина, като по този начин се ограничава необходимостта от подсветка. Дисплеите с технология NXTPAPER ще са с 36% по-тънки от стандартните LCD панели и ще предлагат по-висок контраст. Те са и по-ефективни, тъй като не изискват собствен източник на светлина.

Един от основните недостатъци на технологията e-ink е ниската честота на опресняване, което не позволява ефективното ѝ използване за видео съдържание и анимирани ефекти. Ако NXTPAPER отстрани този недостатък то решението ще бъде доста добра алтернатива за редица видове устройства.

Източник: TCL