Телефонът на Джеф Безос може да е бил хакнат от Саудитска Арабия

По данни от източници на The Guardian през 2018 смартфонът на собственика на Amazon Джеф Безос е бил хакнат, a това е станало чрез съобщение през WhatsApp, което сякаш е било изпратено от личния акаунт на коронования принц на Саудитска Арабия. Смята се, че криптираното съобщение от номера на Мохамед бин Салман е съдържало зловреден файл, който е заразил мобилното устройство на милиардера.

Данните за това идват от дигитален криминалистичен анализ, в който се посочва, че има голяма вероятност проникването да е осъществено чрез заразен видео файл, изпратен от саудитския престолонаследник. Това е станало на 1 май, а преди това двамата са провели чат разговори. След това в рамките на часове от телефона на Безос са били изтеглени голямо количество данни.

Телефонът на Безос е инспектиран след публикуването от The National Enquirer на интимни детайли, свързани с личния му живот. Разследването за изтичането на информация обаче е разкрило добиването на достъп до устройството от саудитците. Данните изглежда са били достатъчно достоверни, за да се поиска отговор от страна на Саудитска Арабия.

Според експерти Безос е станал мишена заради това, че е собственик на The Washington Post, в който работеше убитият през октомври същата година журналист Джамал Кашоги, както и заради публикациите на изданието за страната. Експерти смятат че, саудитците са се надявали чрез изтеглените данни да повлияят на публикуваните в медията материали за страната. От посолството на Саудитска Арабия в САЩ определят обвиненията за хакването като абсурдни.

Източник: The Guardian