Телефонът на HTC с блокчейн ще излезе към края на годината

Преди няколко седмици HTC обяви, че работи по нов смартфон с Android на име Exodus, който ще разчита на актуалната технология блокчейн и по всичко личи, че няма да се наложи да чакаме дълго за пазарната му премиера. Компанията сподели, че разработката е напреднала и ранен достъп до нея ще бъде осигурен още през настоящото тримесечие. Според информация от шефа на проекта Фил Чен за The Verge в края на третото тримесечие ще бъде обявена цената, а продажбите на телефона всъщност ще започнат към края на годината. Очаква се цената на устройството да е сравнима с тази на първия телефон с блокчейн на Sirin Labs, който струва 1000 долара.

Смартфонът ще се предлага глобално с изключение на Китай, което е свързано с различните регулации там.   Сайтът на проекта вече работи и в него може да се регистрира всеки желаещ да се сдобие с устройството или с допълнителна информация за него. През май Чен заяви, че визията на компанията включва създаването на телефон, който ще съхранява в себе си ключовете, данните и идентичността на потребителя, но според новата информация това устройство ще се появи по-късно. Идващото в края на годината ще предложи т.нар. cold wallet за съхраняване на биткойни и ще поддържа играта CryptoKitties, която разчита на протокола Ethereum.

Междувременно повече детайли за Exodus може да се появят по-късно днес от събитието Rise в Хонконг. Според предварителната информация това е първия телефон с нативна поддръжка на блокчейн, който има за цел да осигури най-доброто потребителско преживяване с децентрализирани приложения (Dapp). Компанията възнамерява да създаде блокчейн мрежа, в която всеки телефон действа като възел, за да улесни търговията на криптовалути между потребителите. Устройството ще поддържа протоколи като Bitcoin, Lightning Networks, Ethereum, Dfinity и други, а желанието на компанията е да поддържа цялата блокчейн екосистема.

HTC обяви, че ще си партнира и с CryptoKitties, която е най-голямата игра, базирана на блокчейн технологията. В нея вместо криптовалути потребителите създават уникални дигитални създания, които могат да се размножават и търгуват с други играчи като възможностите са милиарди. Приложението ще направи своя дебют за Android в телефоните на HTC и първо ще се появи в U12+, а след това ще достигне и до други модели на компанията. Партньорството е част от опитите на компаниите да създадат децентрализиран магазин за приложения.

Източник: Exodus, The Verge