Телефони с WiMAX от Nokia през 2008 година

От Nokia представиха земни базови станции за мобилен WiMAX на изложението в Бостън. Flexi WiMAX са подходящи за затворени или отворени помещения и освен това са леки, компактни и с нисък разход на енергия. Първите устройства, които ще работят на честота 2,5 GHz, се очакват на пазара в края на 2007 година, а тези, които работят на честота 3,5 GHz - през първото тримесечие на 2008. От компанията очакват да пуснат първите си телефони, поддържащи мобилен WiMAX, през 2008 година.

  • WIMAX ще даде възможност за широколентово предоставяне на услуги като VOIP, видео и достъп до Интернет едновременно за именно това и аз си мислех че е да даде по голяма скорост за свялане от интернет. Това е добре като се има предвид че искаме да гледаме телевизия по телефоните си:)
    apolon25
  • Още малко инфо относно... КАКВО Е WIMAX WIMAX е технология за световна междуоперируемост чрез микровълнов достъп. WIMAX може да бъде използвана в техническо решение за безжична градска или друга териториална мрежа, за да свързва IEEE 802.11(WI-FI) аксес точки с Интернет BACKBONE или да предоставя безжично продължение на кабел и DSL за широколентов достъп от последна миля (крайни клиенти). Стандартът IEEE 802.16 предвижда обхват на действие до 50 км (31 мили) при равнинен терен и дава възможност за свързаност на потребители без пряка видимост от базовата станция. Технологията също предоставя възможност за споделени скорости на връзка до 70 MBit/s, което е достатъчна ширина на лентата за едновременна поддръжка на повече от 60 бизнес клиента с Т1 тип свързаност и още над хиляда домашни потребители при аналогична на 1 MBit/s DSL тип свързаност. Очакванията са, че WIMAX ще даде възможност за широколентово предоставяне на услуги като VOIP, видео и достъп до Интернет едновременно. Интересен е също така и потенциалът за междуоперируемост на WIMAX с клетъчни мрежи. Антените на WIMAX могат да споделят трафика на клетка, без да компрометират клетъчните масиви от данни. Няколко клетъчни компании оценяват WIMAX като средство, използващо увеличена ширина на лентата за различни приложения от данни. Имайки предвид такива възможни приложения, технологията може да служи като BACKHAUL за клетъчен телефонен трафик и Интернет от базови станции в отдалечени зони към физически BACKBONE за данни.
    Stereo.SounD
  • Ами WiMax дори няма точен стандарт, може да е като WiFi 801.11b/g/a дори и n, но има и WiMax 802.16. Самата технология дава възможност за предаване на данни с голяма скорост на относително далечни разтояния. В България има WiMax във София, Варна, Пловдив но системата все още не е активна, вероятно когато направят и в другите по - големи градове ще се предложат за крайни потребители оферти. Системата е собственост на Mtel, има дадени лицензи и на други оператори, но никой все още не започнал закупуване на обурудване.
    vladovn