Tелефоните с Android трябва да получават основни ъпдейти по-дълго

Въпросът със софтуерните ъдпейти продължава да е болезнена тема в екосистемата на Android въпреки усилията на Google да промени това. Дори и след излизането на нова основна версия на платформата производителите продължават да пускат модели от висок клас с по-старо издание на Android, а след това потребителите трябва да чакат месеци, за да обновят софтуера на чисто новите си телефони. Няколко месеца по-късно Google пуска следващата версия на Android и продължителното чакане започва отново.

Крайно време е това положение да се промени. Цените на флагманските модели с Android продължават да растат - да вземем за пример серията Samsung Galaxy S20, но това не означава, че закупилите ги получават пропоционално подобрение в потребителското преживяване. Те трябва да чакат за ъпдейти, а в най-добрия случай ги получават за период от 2 години. В същото време Google осигурява основни софтуерни ъпдейти за своята серия Pixel за 3 години, а освен това снабдява моделите си с ексклузивни функции, които не са налични за останалите производители.

Вчера Европейската комисия предприе сериозни стъпки в подкрепа на кръговата икономика в ЕС с предложения, които могат да променят съществено дизайна на телефоните, таблетите и лаптопите, продавани на нашия континент. Те ще трябва да могат да се ремонтират лесно, така че да могат да се използват повторно, за да се намали количеството на електронните отпадъци. За да могат да се употребяват по-дълго тези продукти обаче не трябват само лесна подмяна на части като батерии и дисплеи - трябва и продължителна софтуерна поддръжка.

В това отношение компаниите от екосистемата на Android трябва да вземат пример от Apple. В момента до последното издание на iOS имат достъп и представените през 2015 година iPhone 6S и 6S Plus макар да са на почти 4 години и половина. Подобна поддръжка запазва и остатъчната стойност на продуктите на Apple висока с течение на времето. Ситуацията при Android е в пълен контраст - толкова дълга поддръжка е немислима, а остатъчната стойност на устройствата буквално се срива.

Време е партньорите на Google също да се ангажират с осигуряването на софтуерни ъпдейти за своите продукти за период от поне 3 години.

  • Дано да доживея ¯\_(ツ)_/¯ да го видя това нещо ◉‿◉ . Това изглежда блян от далечната 2011-та до ден днешен - просто така им е по-добре на производителите да си пробутат новите телефони, а стария умишлено е зарязан, за да отидеш да си купиш новия. Едва ли при Android това ще се промени в бъдеще.
    Имаше светлина в края на тунела с Fuchsia, но до момента никакви наченки за нещо подобно да се случи.
    centur
  • Дано да доживея ¯\_(ツ)_/¯ да го видя това нещо ◉‿◉ .
    Kuzmanow