Telenor ще подмени изцяло мрежата на GLOBUL, твърди "Капитал"

След като през миналата година Telenor купи GLOBUL, норвежката компания обеща да промени името на оператора със своето едва когато мрежата отговори на високите й критерии за качество. Компанията веднага стартира програма за технологично обновяване, която даде първи резултати в края на миналата година, когато мрежата на GLOBUL позволи изтеглянето на данни с по-висока скорост в много от по-големите населени места.

Telenor обаче са планирали много по-големи инвестиции в инфраструктурата, става ясно от публикация на вестник "Капитал". Тя е базирана на информация от източници в индустрията, които твърдят, че норвежците подготвят почти пълната подмяна на мрежата на GLOBUL, което ще им струва около 300 милиона евро. Твърди се, че в момента Telenor провежда конкурс за доставчици на ново оборудване и се кани да купи около 2600 нови базови станции.

Те ще бъдат свързани помежду си с оптична мрежа, което ще позволи изграждането на 4G мрежа, осигуряваща много висока скорост на трансфер на данни. В процедурата участват ZTE, Huawei, Ericsson и NSN, а имената на избраните се очакват в началото на февруари. След това предстои подмяната на оборудването, което Telenor амбициозно иска да извърши до февруари следващата година, а то ще е последвано и от ребрандирането на GLOBUL.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2014/01/31/2232097_osnoven_remont_v_globul/

 • От 1.08.2013г норвежците управляват оератора. Не са предложили нищо ново за тези месеци, въпреки че тарифите на едро наднаха от 1-ви юли и са под 3 стотинки на минута. Ако продължават така е ясно че ще ме загубят като абонат. С тефефон съм от май 2003г. За покритието им аз съм доволен.И интернета им е добър.
  NIkolay Nuk
 • Преди половин година реших да си купя Галакси С4 и съответно да си преподпиша договора. Реших да го купя кеш, за да си спестя 170лв лихви за две години, но тия казаха - о неее, требва да вземете нов номер за да платите кеш, или да го взема на лизинг и след известно време да платя всички вноски на куп, разбира се пак с лихвите (за какви глупаци ни мислят тия). След десет години техен абонат, вече съм от една седмица съм с другите тарикати - Виваком, но за сега съм доволен. Пример - Кауфланд Бъкстон, Глобул нямат обхват, Виваком - пълен. За 17,70 лв - 1500мб нет и 2 часа към всички и 2 часа към стацинарни. Глобул?!?
  BenM
 • [Quote]Та нека си обновяват инъче трагичната им вече мрежа колкото си искат, но да не се окаже, че скоро няма да има нужда от това, понеже няма да имат абонати. [/Quote] Я стига сте плашили гаргите. :P То така се остава без абонати... като се прехвърлите към другия после ще ревете от него и там ще почнете да заплашвате.Начетох се на достатъчно прехвърляния и \"фалити\" ама всичките си стоят и не им пука много че една шепа хора ще сменяват оператора. И като се прехвърлите какво... пременил се Илия, погледнал се... пак в тия :D
  AVKansazov
 • А някой обърна ли внимание на това, че тези алчни изроди си вдигнаха цените на всички тарифни планове, а за капак си намалиха и минутите към част от тях. Та как да не търся сега планове при Виваком (Мтел, след като години на ред им бях абонат и след издънките с фактурите, вече просто не съществуват за мен като оператор) и да не мисля как да прехвърля картите на цялото ни семейство. Та нека си обновяват инъче трагичната им вече мрежа колкото си искат, но да не се окаже, че скоро няма да има нужда от това, понеже няма да имат абонати. Единственото, което още ги спасява е, че и конкуренцията им не струва.
  malkia_muk83
 • Не е само в твоя случай, и аз забелязах че каквато и стойност на абонамент да избера цената на апарата е еднаква :X А за другото пиши до безгрижните в отдел \"грижа за клиента\" ако решат ще те питат какво искаш и за него ще получиш персонална оферта - разбирай с няколко лева по малко от колкото при нов договор с лизинг. Не че нещо ама можеше и повече да се постараят реално а не само да дрънкат как до 100 години ще подновят мрежата. (beer)
  skyways
 • Хахаха, даа! И един мармот...:))) От над 6 години съм им абонат и когато преди месец ми изтече договора и исках да го подновя, като си купя и нов апарат, какво се оказа?! Че всеки мангал, хванат от улицата може да подпише договор с тия и да купи същия апарат със 100лв(!!!) по-евтино! И то в моя случай за мен нямало значение дали ще го подновя на тарифа 20, 30 или 50лв, цената била същата, хахахаха! Казах им едно голямо ДГД!
  strikercho
 • Имам чувството,че тая \"новогодишна\" промоция ще продължи цяла година,още не са я махнали
  Диян
 • Те да вземе да си оправят абонаментните планове, че докато си подменят мрежата може да не им останат клиенти. То бива - бива изоставане, ама чак пък толкова, особена с тая новогодишна прИмоция......... и тия 32 ст. след изчерпване на безплатните минути.....
  radi76
 • Смених си мрежата за няколко месеца, А-ааааа дано, ама надалиии (music) (woo)
  Scorpinox10
 • Първо щеше да е до към средата на тази година, после стана другата... Все се чудя за какво така масово се дават лъжливи срокове и се правят такива антиреклами.
  mkpetrov