Telenor вярва в потенциала на GLOBUL

1,7 трилиона долара - толкова ще трябва да инвестират мобилните оператори до 2020 година, за да обновят мрежовата си инфраструктура до най-новите стандарти и технологии. Прогнозата беше споделена на мобилния конгрес във встъпителната реч на президента и изпълнителен директор на Telenor Джон Фредрик Баксас, който е председател на GSM асоциацията, организираща важното събитие в Барселона. Заедно с това операторите ще имат нужда и от нов бизнес модел, който да подкрепи сериозните инвестиции - все пак те се равняват на половината от федералния бюджет на Щатите за година.

И в това е голямото предизвикателство пред телекомите, гледащи напред - те не се притесняват за търсенето на услугите им, а за създаването на устойчиви модели за монетизиране. Първите опасения за намаляването на ролята на операторите започнаха да се появяват преди години с нарастването на популярността на компании като Facebook, Apple и Google. Търсенето на услугите им за пренос на данни започна да се увеличава, но заедно с това появата на десетки предложения за гласова, видео- и текстова комуникация заобиколи традиционните канали и лиши телекомите от много от приходите им.

След това се намесиха регулаторите, които драстично намалиха цените не само за национални разговори, но и за ползване на мобилни услуги в роуминг - най-сериозният спад е на територията на Европейския съюз. Опасенията са, че операторите се превръщат в т.нар. dumb pipe - т.е. мрежата им се използва просто за преноса на информация между потребителите и интернет, и големите пари отиват в доставчиците на използваните услуги. Телекомите загубиха контрол над услугите и приложенията.

Намаляващите приходи означават по-малки печалби, но и по-малко пари за инвестиране в подобряване на мрежите, които на свой ред изнемогват под натиска на нарастващия трафик на данни. Мобилната индустрия сега няма нищо общо с тази от преди 10 години, а операторите са изправени пред сериозни предизвикателства, каза Баксас и на среща с представители на медиите от страните, в които оперира Telenor. Общо под шапката на компанията са над 160 милиона потребители и до края на годината Telenor си е поставила за цел да свърже с интернет 50% от тях при около 20 и няколко процента сега. За изпълнението на този амбициозен план важна роля ще имат предлаганите устройства - точните модели на точната цена и релевантните за потребителите приложения и услуги.

Отново беше повдигнат въпросът за новите устойчиви бизнес модели. Баксас даде пример с изненадващата сделка между Facebook и WhatsApp. "Ако ние бяхме купили WhatsApp, щяха да ни разкъсат и медии, и инвеститори, но това отношение към Facebook го няма. Обратното, всички сме любопитни и слушахме с интерес думите на Марк Зукърбърг, който се опита да обясни мотивите си. Той ни даде добро обяснение, но на свой ред то е пълно с много нови въпроси".

В презентацията стана дума и за новите придобивки на Telenor през миналата година, една от които е в България. По отношение на GLOBUL Баксас заяви, че макар мнозина да не гледат на страната ни като на пазар с потенциал за ръст, това не е така заради позицията на втори оператор. Като част от групата на Telenor GLOBUL обаче би трябвало да се преоткрие и рестартира и с нови сили да започне да расте в родната икономика, като носи същите дивиденти за компанията майка като другите й подразделения. В презентацията като приоритет за България беше посочено увеличаването на потребителското удовлетворение, но не беше посочено как ще бъде направено това.

В дългосрочен план вече стана ясно, че Telenor прави пълна подмяна на мрежовото оборудване, процес, който би трябвало да завърши през следващата пролет, но в краткосрочен не е ясно как компанията смята да задържи сегашните си абонати и да привлече нови. През последните месеци не видяхме интересни тарифни предложения, но не е изключено това да се промени скоро с продължаващото интегриране на GLOBUL в структурата на Telenor.

Гледайки напред, Баксас смята, че към 2020 г. ще бъдат добавени още 1 милиард мобилни потребители. Въпреки че броят мобилни връзки през 2013 година е достигнал 7 милиарда, а населението на Земята е 7 милиарда, възможностите за растеж са налице, тъй като много от потребителите използват повече от една SIM карта. През миналата година са били добавени 400 милиона нови връзки, от които 170 милиона са били уникални потребители. Другата причина за продължаващия ръст е увеличаването на свързаните с интернет устройства, които скоро ще бъдат толкова обичайни, колкото е и електричеството.

 • [Quote]Другия вариант им е да тръгнат по тежкия и трънлив път на ментел да прокопават и узаконяват кабелни мрежи, ама в условията на криза и стагнация ще се забатачат повече и от мтел, дето имат оптичен нет в 3-4 града[/Quote] За да сме по-точни 17 града и 12 села;) [Quote]предимно южни с изключение на Варна.[/Quote] А Русе, Шумен, Велико Търново, Горна Оряховица какви са?
  Станнислав
 • А ми той е \"[B]Епъл ФЕН\"[/B], както знаеме в момента само Мтел предлагат Айфона. Те също предлагат и цени на устройства и услуги далеч от околоземната орбита на планетата България.:D Следователно ние простосмъртните си ползваме еФтините устройства и услуги!:D
  Ванката
 • [Quote]На Глобул абонатите са предимно хора, слушащи чалга, както и роми от малките градове и селата. [/Quote] До там ли изпаднаха ментел че да плащат на некадърник като теб да троли по форумите! То бива левашка изцепка... даже коконата спамеше по-скрито от теб.
  AVKansazov
 • За DTH SAT TV не е нужна сериозна наземна инфраструктура. Теленор имат наземна станция в „Бизнес парк София“, район „Младост 4“. Първите БГ програми от сателит се излъчваха именно с помощта на Теленол от позиция 1гр. Запад - Тор. MCAT,Diema,Ring,Planeta... Бяха с отлично качество за разлика от сегашните цапаници. Вероятно причината да се откажат е , че Булсатком имат право за спътник на позиция 1.2гр. Запад, който би си пречел със скандинавския. Но едва ли Булсатком някога ще направят нещо. Относно интернета - биха могли да предоставят мобилен, каквато е идеята на Булсатком. Поне ресурси и опит имат в излишък. Според мен причината е и друга - задкулисни интереси. В Бг това е основният "пазарен" аргумент. Какво печели в момента българина от бездействието на Булсатком ? Нищо ! Задава се монопол на Виваком.
  buttman
 • Политиката и цените им са уникално глупави и прилагайки ги се самоунищожават. Никаква грижа не полагат за лоялните си клиенти. Лоялността не се купува, но трябва да се поощрява. Звъняха ми да си подновя договора и евентуално да си сменя телефона, но след като чух предложенията им не мисля, че заслужават изобщо повече да съм техен абонат. Супер надути цени предлагат, неизгодни условия и \"безлихвен\" лизинг. Жалка работа. С трици маймуни не се ловят.
  LSG
 • Всеки преподписал договор след Декември 2013 НЯМА отстъпка за лоялност! Ако договора не е преподписан то отстъпката остава, но при следващото преподписване ще изчезне! (angry)
  vit71
 • За сателитна телевизия им трябва и наземна инфраструктура, която те нямат за момента. Отделно сателитна тв без кабелен интернет не струва. Единствения им шанс е купят някой национален оператор съществуващ. От сателитните са виваком и булсат, но там няма да стане поради ред причини, все пак са и конкуренти. Близу пък не са сателитен, така че на този етап година-две не виждам възможност да предлагат тази опция. Другия вариант им е да тръгнат по тежкия и трънлив път на ментел да прокопават и узаконяват кабелни мрежи, ама в условията на криза и стагнация ще се забатачат повече и от мтел, дето имат оптичен нет в 3-4 града, предимно южни с изключение на Варна. За ip tv също трябва наземна инфраструктура и поне кабелна интернет свързаност.
  Paffkata™
 • Лоялен клиент си го има и в момента и не е премахнат ! Относно абонатите на Глобул кои са ... подобни изказвания показват, че простотията ходи по хората ! Какво да се очаква от един ... ябълковиден ...:) :) :)
  Боби13
 • в моята фактура още има такава отстъпка.
  chilko
 • Не ми е ясна политиката на Теленор. Очакванията бяха, че ще предоставят и спътникова ТВ. За разлика от Булсатком и Виваком , Теленор имат няколко сателита Thor. Можеха да предложат качествена ТВ за разлика от мозайките на сегашните сат. оператори. При това от модерен спътник с много силен сигнал на чудесна орбитална позиция. Не ми е ясно без ТВ как ще се конкурират с Виваком.
  buttman
 • Като капак на казаното в статията ще добавя и последната \"приятна\" изненада от Глобул, че от 12.2013 се ПРЕМАХВА отстъпката за лоялен клиент, която беше в размер на 5 %. :S Нямам думи! Незнам как се задържат клиенти само с интервюта в бъдеще време и нищо интересно като предложения и като технически параметри на мрежата.
  vit71
 • На Глобул абонатите са предимно хора, слушащи чалга, както и роми от малките градове и селата.
  Apple_fan