TeliaSonera и Ericsson възнамеряват да предложат 5G услуги още през 2018

След две години жителите на Стокхолм и Талин вече ще имат достъп до 5G мобилни услуги, обещават шведските компании TeliaSonera и Ericsson, които си партнират по въвеждането на мрежите от следващо поколение. Подобен старт ще стане 2 години по-рано от очаквания в индустрията срок от 2020 година и определено е свързан с голямо обещание от страна на двете компании, тъй като 5G стандартите все още не са дефинирани.

TeliaSonera и Ericsson твърдят, че съвместната им работа е базирана на общо разбиране на пазара и нуждите на потребителите и заедно ще се занимават с разработването на различни сценарии за употребата на 5G, които ще включват както комуникация, така и услуги от интернета на вещите, за да се отговори на новите възможности за бизнес. Според президента на шведския оператор TeliaSonera двата града са избрани, защото те са сред най-свързаните в света, а новата технология ще им помогне да преминат към следващото ниво.

Ericsson очаква сред новите приложения да бъде електронното здравеопазване с възможност за наблюдение в реално време на пациентите и свързаните автомобили с по-добро представяне по отношение на пробега и консумацията на енергия. Двете компании не си партнират за пръв път. През 2009 година те пуснаха първата комерсиална 4G мрежа в света.