Tesla създаде прототип на обдишваща машина с части за електромобил

Tesla създаде прототип на обдишваща машина с части за електромобил

Един от важните елементи в борбата срещу новия коронавирус са обдишващите апарати, които се използват при критичните пациенти. Тези апарати обаче са в сериозен недостиг в най-засегнатите региони. Сред компаниите, които се опитват да покрият тази празнота, е и Tesla, която ще използва своята Gigafactory в Ню Йорк за производството именно на такива продукти.

Вчера инженери от Tesla споделиха напредъка си в разработката на нов обдишващ апарат, който е базиран на части от компоненти от електромобила Tesla Model 3 и дори показват прототип на устройството. Още преди време Илон Мъск заяви, че компанията му ще работи върху създаването на подобни машини, а миналата седмица губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо съобщи, че във въпросната фабрика вече се произвеждат компоненти за обдишващите апарати.

Основната видима част от прототипа включва таблото от мултимедийната система на Model 3, което служи за управление на интерфейса и наблюдение на показателите. Засега обаче устройството все още е в ранен етап на разработка и не е ясно кога ще бъде финализиран проектът.

Редица компании и консорциуми в световен мащаб разработват подобни устройства, но те едва ли скоро ще бъдат пуснати в действие в болниците. Това се дължи на необходимостта от сериозни тестове и одобрение от регулаторите.