Tesla ще използва батерии на LG в част от автомобилите си

Tesla ще използва батерии на LG в част от автомобилите си

Tesla е договорила покупката на батерии от LG Chem за електрическите си автомобили, които се произвеждат в Китай, сочи информация на запознати източници, цитирани от Bloomberg. Първоначално те ще се използват в Model 3, а след това и за Model Y при пускането му в производство. Споразумението с корейците не е ексклузивно и Tesla може да използва продукти и от други компании.

Преговори се водят още с най-големия китайски производител на батерии Contemporary, а междувременно компанията има и дългосрочно партньорство с Panasonic. Подсигуряването на достатъчно батерии е сред основните цели за разширяването на бизнеса на компанията в Китай, където конкуренцията от местните играчи, които получават правителствена подкрепа, е сериозна.

LG Chem ще произвежда батерии тип 21700, които са с по-висок капацитет спрямо предходното поколение. Те ще бъдат произвеждани във фабрика ѝ в Нанкин, която се намира на около 320 км от Шанхай. Според информация на Bloomberg компанията е вторият по големина производител на литиево-йонни батерии, като доставя продукти на Renault и General Motors. Очаква се заводът на Tesla в Шанхай да заработи до края на годината.

Източник: Bloomberg (изисква регистрация)

Оферти на деня