Тестове показват разликите между Samsung Galaxy S20+ и Ultra с процесор Snapdragon и Exynos

Тестове показват разликите между Samsung Galaxy S20+ и Ultra с процесор Snapdragon и Exynos

Практиката на Samsung да пуска версии на своите флагмани с процесори Snapdragon и Exynos за различните пазари не е от вчера и засега няма изгледи тя да бъде прекратена. Това не се харесва особено на някои потребители, защото представянето на двата варианта не е идентично и в повечето случаи изданието с чип Snapdragon се представя значително по-добре.

Тази тенденция продължава и със серията Galaxy S20. Това показват тестове на сайта AnandTech, които сравняват работата на Samsung Galaxy S20+ и Ultra с процесор Snapdragon и Exynos. На първо място резултатите потвърждават, че опресняването на дисплея при 120Hz се отразява сериозно на живота на батерията – по всяко време и без значение на съдържанието.

В допълнение, от сайта посочват, че голяма базова консумация на енергия се наблюдава и при работа на дисплея при 60Hz. Прави впечатление, че в този тест версията на Galaxy S20 Ultra с Exynos 990 се представя много по-добре от тази със Snapdragon 865, което е изненадващо. Това обаче е изключение, защото в останалите тестове ситуацията е обратната.

Както може да се предположи, високата честота на опресняване оказва своето отражение върху живота на батерията на устройствата. AnandTech посочва, че предварителните резултати са показали, че ползването на Snapdragon 865 има по-добра енергийна ефективност и помага за удължаване на автономността. Уговорка към тестовете е, че са проведени в режим High Performance, но се оказва, че серията Galaxy S20 консумира повече енергия спрямо Galaxy S10 в същия режим.

Що се отнася до теста за работа с интернет, Galaxy S20 Ultra със Snapdragon 865 се представя отлично в 60Hz режим, за което помагат чипсетът и голямата батерия. При включване на 120Hz се наблюдава 20% спад в живота на батерията. Версията с Exynos 990 е по-назад, като отчита намаление съответно с 13% и 11% в двата режима. Това не е много, но поставя телефона зад постижението на Galaxy S10+. При Galaxy S20+ ситуацията е аналогична – версията с Exynos 990 е с 10 – 13% назад спрямо тази със Snapdragon 865, а 120Hz режим намалява живота на батерията с 20%.

В теста на PCMark, който натоварва чипсета, версията на S20 Ultra със S865 се представя отлично, а 120Hz режим намалява живота на батерията с 25%. Galaxy S20+ с Exynos в 60Hz режим дава резултати, които са сравними с тези от Galaxy S10+. При 120Hz и двата модела показват много лоши резултати, а версията на S20 Ultra с Exynos е с цели 27% зад тази със S865.

От сайта смятат, че в крайна сметка предварителните резултати са показали, че 120Hz режим консумира много енергия и на пръв поглед не е оптимизиран добре. Той осигурява изключителна плавност на интерфейса, но намалява живота на батерията с 20 – 25%. Освен това става ясно, че консумацията на енергия е много по-висока при ниска яркост. Заедно с това продължава да има значителна разлика в производителността между версиите с Exynos и Snapdragon в полза на втория.

Източник: AnandTech