Фенове на Samsung срещу чиповете Exynos във флагманите извън САЩ

Samsung има практиката да предлага два варианта на флагманските си смартфони в зависимост от региона, в който те се продават. Това е така и при серията Galaxy S20, която използва чипсет Snapdragon 865 в Сверена Америка и някои други страни, за сметка на Exynos 990 в останалите региони.

През годините сме свидетели на това, че собственият чипсет на корейците изостава по производителност спрямо този на Qualcomm, а данните сочат, че това е така и при настоящото поколение на чиповете. Изглежда част от ощетените фенове на компанията не са доволни от този факт и са създали петиция, с която искат да накарат Samsung да преустанови практиката.

Сред оплакванията, освен тези за по-ниската производителност, е и за по-слабата издръжливост на батерията при моделите с чипсети Exynos спрямо тези със Snapdragon. Освен това в САЩ се използват сензори за камерата от Sony, а в международния вариант такива от Samsung, като в петицията се иска промяна и на тази практика. В началото на днешния ден тя беше подписана от близо 16 000 потребители.

Източник: change.org

 • Ние като купувачи решаваме дали искаме да ги купим. Ами европейците нямат поле за голям избор! Що не пуснат и двата процесора в Европа, пък тогава да избираме! Щото разчитат на повечето си фенове и че не им пука особено с кой процесор ще са. Е да де ама нови фенове така не се печелят лесно...
  Вито
 • Да не забравяме, че SD се произвеждаше и от Самсунг по едно време. Сега 865 мисля, че го правят пак TSMC.
  Spikul
 • Има още 2 много важни точки, които обясняват използването на 2та процесора.

  1. Exynos като вътрешен компонент естествено е по-евтин, като сложиш и факта, че в европа са по-скъпи устройствата (с малко, но все пак) и всеки един телефон продаден на европейския пазар се гледа толкова положително от финансова гледна точка, че няма накъде.
  2. Два доставчика (в случая Qualcomm и Samsung) означава два пъти повече сигурност за компанията. Това е масова практика и се счита за стратегически важен елемент от производствения процес.

  Само тези двете точки горе са достатъчен аргумент, че Samsung да не се замислят повторно дали да го правят или не.
  А и практиката показва, че това е печеливш ход, защото докато аз и вие питаме защо го правят, то 90% от потребителите въобще не им минава през ум, че това се случва..
  radko89
 • Има още 2 много важни точки, които обясняват използването на 2та процесора.

  1. Exynos като вътрешен компонент естествено е по-евтин, като сложиш и факта, че в европа са по-скъпи устройствата (с малко, но все пак) и всеки един телефон продаден на европейския пазар се гледа толкова положително от финансова гледна точка, че няма накъде.
  2. Два доставчика (в случая Qualcomm и Samsung) означава два пъти повече сигурност за компанията. Това е масова практика и се счита за стратегически важен елемент от производствения процес.

  Само тези двете точки горе са достатъчен аргумент, че Samsung да не се замислят повторно дали да го правят или не.
  А и практиката показва, че това е печеливш ход, защото докато аз и вие питаме защо го правят, то 90% от потребителите въобще не им минава през ум, че това се случва..
  radko89
 • Теб не те интересуват корпоративните споразумения, но не така стоят нещата при тях. Да речем, че по едно и също време започва производството на новото поколение Snapdragon и Exynos. На края едните винаги ще се окажат по-добри от другите, но това значи ли, че Samsung трябва да хвърлят своите процесори в кофата? Ами не, все пак си ги продават там, за където са предназначени. Ние като купувачи решаваме дали искаме да ги купим.
  А кризата в момента няма как да е била предвидена, за да съобразят цените си с нея.
  iWolff
 • Тоест положението е или да си продават телефоните със Snapdragon или изобщо да не ги продават. И тук достигаме до това, за което попитах? На пазар, дoминиран от Apple, продавайки продуктите си с какъвто и да е процесор по локалните правила, обосновано ли е комерсиално спрямо Европа, където Android доминира с изключение на няколко държави? Или ползването на различни сензори на камерата? Сигурно и там знаеш повече от мен, че патентни изисквания ограничават използването на собствените им сензори в САЩ? Или?

  Корпоративно-пазарните конкретики и междудържавни/корпоративни търговски споразумения мен (а и много други) като краен потребител малко ме интересуват. Интересува ме продукт, който в моя регион (Европа) е с най-високото възможно качество и точно това качество е съпоставимо с това в други части на света за същия продукт. В противен случай просто се пропуска...

  Да не говорим, че всичко в момента се случва в процес на тотално икономическо замръзване по цялата планета, което ще бъде последвано до няколко месеца от невиждана от Втората световна война общосветовна криза, където смартфони за 2000+ лв. ще бъдат последното, за което някой ще мисли изобщо...
  MEnergy
 • Хич не си запознат като гледам. В САЩ продават Samsung със Snapdragon процесор, защото Qualcomm имат патентни права и Exynos не е разрешен за продажба там. За да бъде предлаган Exynos там, той задължително трябва да поддържа CDMA мрежа, а права за това имат само Qualcomm. Тоест положението е или да си продават телефоните със Snapdragon или изобщо да не ги продават.
  Дори и Apple за САЩ предлагат телефоните си с Qualcomm модем, а за останалите пазари с Broadcom. Не отдавна при някой от предишните им модели се оказа, че теоритичните максимални скорости за download бяха много по-високи при един от двата варианта и за да няма недоволни тогава, софтуерно ограничиха по-бързия да е толкова бърз, колкото и по-бавния. По тази логика за да няма недоволни и Samsung можеха да спънат Snapdragon варианта да е по-бавен и равен на Exynos-a, за да няма недоволни :D
  iWolff
 • На мен пък ми е чудно защо на ЮС американският пазар се гледа по-различно, отколкото на този на Европа (ЕС) и останалата част на света. Субсидии на операторите, специални скрити правителствено-корпоративни споразумения, американски CPU технологии vs корейски на място или?

  САЩ (и Канада) са пазар на Apple, това никога няма да се промени. Общото население + процент платежоспособни клиенти на ЕС е в пъти по-перспективно за Samsung и останалите му конкуренти, още повече, че в Европа Android е много по-популярен и с повече възможности за печалба (ако си в първите 5, а те са No 1). Да, пазарно фрагментиран е, но е Android (с изключение на Великобритания, Норвегия и Швейцария - общо 75 млн. от 445 млн. в ЕС без Великобритания). Ето една графика от 2019 къде какво се ползва по света, https://deviceatlas.com/sites/deviceatlas.com/files/images/map-world-os-q1-2019-lrg.png

  В случая на S20-серията не говорим за среднобюджетен телефон (Индия, Пакистан, Бразилия, редица африкански страни), а за флагман(и), започвайки от S20 и съвсем нормално е потребителите за тези пари и склонни да ги дадат точно за телефон на Samsung да питат защо на малкия спрямо пазарен дял американски пазар и % потребители спрямо една (много по-) богата Европа се предлага най-доброто, което парите могат да купят. Или, защото се сравняваме с Apple на нейна територия, не може да се излагаме...

  В крайна сметка, всеки иска за парите си да вземе най-доброто... от най-доброто, без изключения.
  MEnergy
 • И аз също се включих в петицията, но повече просто за идеята, а не че се оплаквам лично аз. Купувайки телефона съм бил абсолютно наясно какво купувам. Ако мислех, че ще бъда ощетен, щях да си взема друга марка, избор има колкото щеш. Малко ми е като гледането в чуждата паница това да сравняваш какво си взел ти и какво са дали на друг. Все пак си го взел на собствена воля, никой не ти е опрял дулото в челото и да те е накарал да го вземеш.
  iWolff
 • От месеци чакахме новия сензор на Samsung, сега дали не бил по-добър този на Sony... Е за какво го чакахме? Като го сложиха в Xiaomi Mi 10 бил най-добрия, ама като го ползват самите Samsung вече не ставал, несериозно е. Никой не казва, че не ставал, а че тоя на Самсунг в международната версия вади снимки с по-ниско качество от този на Сони... Точно за тва феновете им искат да се преустанови тая практика.
  Вито
 • Тук става въпрос за 64МР сензор.
  Но такава огромна разлика в процесорите е недопустима. В Ноута няма абсолютно никаква разлика, дори Exynos-а се представя по-добре в определени моменти, с изключение на температурата и оттам батерията:
  https://www.youtube.com/watch?v=Ni0sCLDoPPs
  Обаче при S20 серията разликите стават огромни, което не прави чест на Самсунг!
  Spikul
 • От месеци чакахме новия сензор на Samsung, сега дали не бил по-добър този на Sony... Е за какво го чакахме? Като го сложиха в Xiaomi Mi 10 бил най-добрия, ама като го ползват самите Samsung вече не ставал, несериозно е.
  iWolff
 • Това за камерата е интересно. Там има ли осезаема разлика м/у сензорите на Сони и Самсунг?
  npet