Това популярно приложение за Android е инфектирано със зловреден код

Това популярно приложение за Android е инфектирано със зловреден код

Популярно приложение за сканиране на баркодове с над 10 милиона изтегляния през Google Play Store се оказа опасно за потребителите си. Учени от Malwarebytes са установили, че Barcode Scanner на LavaBird включва зловреден код. Не го бъркайте с Barcode Scanner на ZXing Team, което съществува от години.

Впоследствие програмата беше премахната от магазина за приложения, но вероятно е налична в още много устройства. Зловредният код е бил добавен с обновление през декември и не е бил наличен преди това.

Изследване показва, че са направени сериозни усилия за прикриване на добавения код. Това е позволило избягването на засичане при проверка от Play Protect. Заразеното приложение започва да възпроизвежда реклами и да пренасочва към подозрителни сайтове без потребителска намеса.

Препоръчва се, ако сте инсталирали въпросната програма, да я премахнете.

Източник: Malwarebytes

  • Има десетки приложение "Barcode Scanner". Приложете картинка или линк към точното приложение: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.qrcodescanner.barcodescanner На разработчика https://play.google.com/store/apps/developer?id=LAVABIRD%20LTD
    Чо :)