Toyota тества версия на Prius със соларни панели

Toyota тества версия на Prius със соларни панели

Toyota разработва електромобил със соларни панели, които покриват почти цялата му горна повърхност. Тестовете на прототипа на Prius са започнали през юли, а за целта японците си партнират с NEDO и Sharp. За разлика от съществуващия и към момента Prius, който на някои пазари разполага със соларна система, прототипът може да използва енергията от панелите за зареждане и по време на движение.

При първоначалните тестове системата е добавила до 56.3 км към обхвата на колата, а докато е паркирана, панелите могат да дадат до 44.5 км. Соларните панели на Sharp са с висока степен на ефективност от 34% спрямо 22.5% при настоящите решения на Toyota. Те са с дебелина от 0.03 мм и могат да бъдат поставени на по-голяма част от повърхността на автомобила.

От компанията споделят, че ако прототипният електромобил се използва за около 50 км дневно, не е необходимо неговото зареждане от електрическата мрежа. Подобен тип коли ще са особено подходящи за региони с повече слънчеви часове през годината, но развитието при соларните панели ще ги направи приложими и в други сектори извън тези, в които се използват в момента.

Източник: Bloomberg

Оферти на деня

  • Мисля че и в стъклата могат да интегрират фотоволтаици.
    A4i