Tesla задмина Volkswagen по пазарна оценка

Tesla задмина Volkswagen по пазарна оценка

Американската компания Tesla успя да задмине германския гигант Volkswagen и да стане вторият най-ценен производител на автомобили в света след Toyota. През последните три месеца акциите на компанията на Елон Мъск удвоиха цената си, а пазарната капитализация на Tesla за първи път премина границата от 100 милиарда долара. Това на свой ред може да позволи на Мъск да получи милиарди долари бонуси, които са били обвързани с борсовото представяне на компанията.

По време на своето издигане акциите на Tesla задминаха тези на утвърдени глобални производители като Honda, BMW, General Motors и Daimler. С капитализация от около 233 милиарда долара Toyota все още държи първото място и засега няма опасност да бъде замината от американците. Скорошното поскъпване на акциите на Tesla се дължи на изненадващата печалба за третото тримесечие, пускането на нов завод в Китай и по-добрите доставки на автомобили от очакваното през последното тримесечие.

Този месец компанията обяви, че през 2019 е доставила 367 500 автомобила, което е с 50% повече спрямо 2018. Въпреки това доставките й остават малки на фона на конкурентите. Така например през миналата година Volkswagen е доставила 11 милиона автомобила, а за първите 11 месеца на 2019 Toyota е продала над 9 милиона броя. Много инвеститори остават скептични за способностите на Tesla да поддържа постоянно ниво на печалба, приходи и ръст, но увеличената пазарна капитализация на компанията показва увереност в бъдещето на електрическите автомобили.

Източник: Reuters, BBC

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция

  • Доста добро постижение от Тесла при положение, че Фолксваген груп изкупи сигурно половината известни марки в това число и Ламборгини. Пък и ако тръгна да си купувам електричка, това ще е основният ми избор. Все още няма на пазара електрически автомобил с по-голям пробег. Това е пазарна капитализация и няма нищо общо с произведените автомобили. Капитализацията идва от цените на акциите на фондовата борса. Там цените скочиха заради отварянето на завода в Китай.
    Въпреки всичко това, Тесла вече 11-та година е на загуба.
    Spikul
  • Доста добро постижение от Тесла при положение, че Фолксваген груп изкупи сигурно половината известни марки в това число и Ламборгини. Пък и ако тръгна да си купувам електричка, това ще е основният ми избор. Все още няма на пазара електрически автомобил с по-голям пробег.
    Ванката
  • Въпрос на време е да потъне тая ТеслЪ ... Това вече не са коли а кутии с батерии. Няма шанс качеството на купетата на големите концерни са в пъти по добри от Тесла, което ще наклони везните.
    vankoMont