Тръмп ескалира търговската война с Китай с нови такси

Тръмп ескалира търговската война с Китай с нови такси

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще наложи нови такси от 10% на китайски стоки за 300 милиарда долара, което е рязка ескалация на търговската война между двете страни. Мярката идва след пореден кръг от безрезултатни двустранни преговори. Новите тарифи ще влязат в сила на 1 септември и на практика ще засегнат почти целия китайски внос в САЩ, като обхванат широк кръг от стоки - от смартфони през лаптопи и обувки до дрехи.

Мярката може да се отрази сериозно на технологичния сектор, защото в Китай се произвеждат много от смартфоните и други устройства от сферата на потребителската електроника. Работата е там, че допълнителните налози няма да се отразят на китайското правителство или на местните компании. Това е така, защото митата се плащат на американските митници от американските вносители на стоките в САЩ. Вносителите на свой ред предават допълнителната сума на клиентите, като вдигат крайната цена и в крайна сметка всичко това ще се понесе от обикновените потребители. Това е и причината американските търговци да заклеймят мярката като пореден данък за бизнеса и потребителите.

Apple също предупреди, че новите мита ще намалят конкурентоспособността на продуктите й и ще засегнат приходите й в американската хазна. Според представители на Consumer Technology Association новите мита ще повишат цената на телефоните средно със 70 долара, на лаптопите - със120 долара, и с 56 долара на игровите конзоли. Китайските доставчици също са засегнати от мярката, но по индиректен начин.

Понякога износителите предлагат отстъпка на американските вносители като начин да им помогнат да поемат по-високите щатски мита и запазят своите договори и пазарен дял. Китайските компании обаче могат да загубят част от клиентите си, защото щатските вносители търсят по-евтини източници без мита на същите стоки, които идват извън Китай. Според Тръмп и членове на неговия кабинет мярката кара американските компании да изтеглят производството си от Китай, но в крайна сметка новите мита засягат повече американските компании и потребители отколкото Китай.

Източник: BBC, Reuters

Оферти на деня