Apple предупреждава Тръмп, че нови тарифи срещу Китай ще са в полза на конкурентите

Apple предупреждава Тръмп, че нови тарифи срещу Китай ще са в полза на конкурентите

Apple се присъедини към увеличаващата се група от американски технологични компании, които призовават администрацията на Тръмп да не въвежда допълнителни тарифи за китайски стоки. Щатите обмислят налагането на вносни мита на още китайски продукти на стойност 300 милиарда долара, ако междувременно не бъде постигнато търговско споразумение. В писмо до Белия дом Apple призовава тези планове да бъдат изоставени, защото на практика ще "наклонят игралното поле" в полза на нейните глобални съперници.

Според компанията митата ще засегнат всичките й основни продукти като iPhone, iPads и Airpod, а освен това ще се отразят на частите за ремонт и в крайна сметка ще засегнат глобалната й конкурентоспособност. Apple изтъква, че китайските й конкуренти, включително Huawei, нямат значително присъствие в САЩ и на практика няма да бъдат засегнати от новите американски мита. Наскоро се появи информация, че Apple е отправила запитване към своите доставчици да проучват възможностите за извеждане на част от производството извън Китай като отговор на продължаващата търговска война между Вашингтон и Пекин.

Други американски компании също се опитват да накарат администрацията на Тръмп да изостави плановете си за допълнителни мита, като посочват рисковете за своя бизнес и за потребителите. През миналата седмица Microsoft, Dell, HP и Intel посочиха, че предложените мита ще повишат цените на лаптопите и таблетите в САЩ с поне 19%. Тази седмица се появи надежда за разрешаване на сложната ситуация, след като Доналд Тръмп заяви, че скоро търговските преговори ще бъдат възобновени. По-късно този месец президентът на САЩ ще се срещне със своя китайски колега Си Дзинпин на срещата на G20 в Япония.

Източник: BBC

Оферти на деня