Тръмп забранява трансакциите с компанията майка на TikTok

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подписал нова изпълнителна заповед, която ще блокира всички трансакции с ByteDance, компанията майка на популярното приложение TikTok. Заповедта не влиза в сила веднага, а след 45 дни.

В нея се посочва, че разпространението на приложения, контролирани от Китай, са заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ. Паралелна заповед забранява трансакциите с WeChat, популярно приложение за чат в Китай.

Този ход идва след месеци на засилване на напрежението, като редица високопоставени политици в САЩ предупреждаваха за заплахата, която представлява TikTok поради това, че е китайска собственост. Междувременно Microsoft потвърди, че са водени разговори с Тръмп за евентуалната покупка на подразделението на TikTok за САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Двете компании са в процес на преговори. Наскоро се появи и информация, че е възможно изкупуване на целия международен бизнес на TikTok. Каквато и да е подготвяната сделка, тя трябва да бъде приключена до 15 септември.