Цените на телефоните в серията Sony Xperia X започват от 300 евро

Цените на телефоните в серията Sony Xperia X започват от 300 евро

При представянето на новата серия Xperia X Sony не спомена нищо за цените на устройствата, но вече имаме представа колко ще струват. Германската версия на Amazon започна да приема предварителни поръчки за два от моделите и от сайта става ясно, че Xperia XA ще струва 299 евро, а цената на Xperia X ще е 599 евро. Очаква се Xperia X Performance да не се продава в Англия и Германия, но в останалите части на Европа телефона ще струва 699 евро, което го поставя в директна конкуренция с Galaxy S7. От изявление на Sony става ясно, че Xperia X Performance ще е наличен на повечето пазари, но ще има специален фокус към Азия и по-точно Тайван, Хонконг и Япония.

Междувременно успяхме да поработим с двата телефона на щанда на Sony в Барселона и останахме доволни от видяното. Изработката на Xperia X е на ниво, но това винаги е било характерно за продуктите на японската компания. Извитото стъкло над екрана плавно преминава в страничната рамка, а задния панел вече е метален, а не стъклен. Една от силните страни на устройството е неговата 23МР камера, която е снабдена със система за предсказващ хибриден автофокус. Успяхме да я изпробваме в специална демо зона и останахме силно впечатлени от представянето й – дори и при заключен телефон тя може да бъде активирана с натискане на бутона за камерата, а при това запечатва снимка за части от секундата.

Xperia XA също е интересно предложение с премиум дизайн, който включва дисплей с минимална рамка около дисплея. Телефонът предлага метална странична рамка, поликарбонатен заден панел и 2,5D стъкло над дисплея, което плавно преминава в страничните повърхности. Xperia X Performance не можеше да се изпробва на щанда на Sony, но името му не е случайно, тъй като използва най-мощния чипсет на Qualcomm. В него се завръща и водоустойчивостта на корпуса, която е присъща на моделите Xperia Z. Засега няма друго потвърждение на информацията, че серията Xperia X ще замени Xperia Z, но новите модели са добро допълнение в портфолиото на компанията. Цената им е по-висока от очакваната, но все пак не е изненадваща за Sony.