TSMC ще продължи да произвежда чипове за Huawei

TSMC ще продължи да произвежда чипове за Huawei

Тайванската компания TSMC пусна официално изявление във връзка с наложените на Huawei санкции от страна на САЩ. В съобщението се казва, че ситуацията е била внимателно проучена от страна на юристите и поне към момента TSMC не вижда причини за прекратяване на сътрудничеството с Huawei. Това означава, че китайският концерн няма да има проблеми с производството на своите собствени чипсети. Както е известно, дъщерната компания HiSilicon разработва чипове за нуждите на Huawei, но те реално се произвеждат изцяло от тайванския гигант, който освен това е технологичен лидер в областта и предлага процеси, които още не са въведени от другите.

Така например в Китай чиповете все още се произвеждат по 28 nm процес и тепърва се въвежда 12 nm технология. Това от своя страна прави решението на TSMC да не прекратява отношенията с Huawei ключово за бъдещите планове на компанията. Естествено, тук трябва да се има предвид, че точно тайванска компания трудно би рискувала да се включи в американски санкции срещу структуроопределящ китайски концерн, защото това със сигурност би засилило напрежението и в чисто политически план.

Както е известно, Китай счита Тайван за своя бунтовна провинция и според приет през 2005 година закон си запазва правото да приложи по всяко време военна сила, за да си възвърне контрола върху територията. В същото време стана ясно, че Huawei няма да имат проблеми и с разработката на своите чипове дори в случай, че ARM решат да се съобразят с американските санкции. Компанията има постоянен лиценз за ARMv8 архитектурата и може да развива собствени продукти и без получаването на допълнителни разрешения.

Източник: MyDrivers

Оферти на деня