U12+ предлага най-доброто от HTC

HTC забави премиерата на тазгодишния си флагман почти до средата на годината, но феновете на компанията едва ли ще останат разочаровани от това решение. В крайна сметка новият U12+ концентрира всичко най-добро, на което е способна тайванската компания, а цената му е по-ниска от тази на неговия предшественик и напълно конкурентна спрямо флагманите на останалите производители. Името на телефона може би изглежда малко странно, защото така и не сме виждали модел U12, но такъв в крайна сметка няма да има. Компанията посочва, че по този начин иска да оптимизира схемата на именуване и да покаже на потребителите, че това е нейният топмодел и няма нужда да чакат излизането на подобрена версия. Така U12+ ще бъде позициониран като директна конкуренция на Plus версиите на останалите флагмани. Цената в Европа ще бъде 799 евро, а началото на продажбите ще е през юни. В България го очакваме през юли на цена около 1569 лв. 

Аксесоари за:

Смартфонът отново предлага стъклен заден панел (с познатия Liquid дизайн), който лесно се покрива с отпечатъци, но тази година ще се предлага в различно оцветяване. Консервативно настроените сигурно ще изберат черната версия, която на моменти изглежда сива, а на желаещите да се отличат сигурно ще допадне версията в огнено червено. То е различно от цвета Solar Red на U11 и на практика прелива между червено и пурпурно със златисти акценти, имитиращи огън. Най-ефектна за нас обаче е синята версия, която има полупрозрачен заден панел, осигуряващ поглед към компонентите на устройството. Това придава особено излъчване на телефона и предполагаме, че този вариант ще се продава най-много.

Устройството предлага 6“ 18:9 Super LCD 6 дисплей с резолюция 2880 х 1440 пиксела, който е ярък и осигурява висок контраст, поддържа HDR10 и има намалени странични рамки. HTC не следва тенденцията за изрязани дисплеи, което сме сигурни, че ще спечели допълнителни фенове на телефона. Над дисплея е поставено 3D стъкло, което е студено полирано за максимален комфорт, а според компанията такова се ползва за пръв път в телефон. Честно казано ние не усетихме разлика. Страничната рамка отново е метална, а върху нея откриваме една от изненадващите новости в устройството - хардуерните бутони за включване и контрол на звука са заменени с капацитивни. Това би трябвало да увеличи значително структурната здравина на корпуса и да намали вероятността от огъване. На мястото на бутоните има издадени зони със сензори под тях, а натискането им извиква лека вибрация за получаване на тактилна реакция. Усещането е странно и определено ще е нужно време за привикване с тази промяна.

В долната част на рамката отново има сензори за натиск, които се ползват от подобрена версия на системата Edge Sense. Те позволяват бърз достъп до приложения или често използвани функции с възможност за персонализация. Новост е добавянето на сензор, отчитащ двойно почукване върху рамката - можете да настроите действието му така, че да намалите размера на екрана или пък да се върнете назад в активното приложение. Сензорите имат и друга задача, когато отчетат наличието на пръсти върху тях - така могат да изключат завъртането на интерфейса (полезно при ползване в леглото) или пък да запазят екрана активен (удобно при навигация). Устройството отново има IP68 сертификат за прахо- и водоустойчивост, но според компанията на практика степента е по-висока заради липсата на отвори за бутони върху корпуса.

HTC 12+ използва Snapdragon 845 в комбинация с 6GB RAM и 64GB / 128GB вградена памет, която може да се увеличи с microSD карта - в нашия регион ще се предлага само първия вариант. Операционната система е Android 8 с интерфейса Sense, но по-късно през годината ще бъде осигурен ъпдейт до Android P, а батерията е с капацитет 3500 mAh и поддържа бързо зареждане. Смартфонът предлага цели 4 камери - две отпред и две отзад. Фотографията продължава да е основен фокус за HTC след отличното представяне на U11 и доказателство за това е оценката от 103 точки в тестовете на DxOMark. При снимките оценката е 106, която е най-високата досега в тестовете на сайта. Основната камера има 12МР основен сензор с размери на пикселите 1.4 микрометра и бленда f/1.75, който е допълнен от оптична и електронна стабилизация и разчита на фокусиране с PDAF и лазер за още по-голямо бързодействие.

Добавена е втора версия на технологията HDR Boost, която ни впечатли в U11 и вече нямаме търпение да изпробваме камерата, защото устройствата, с които работихме, все още не бяха с финален софтуер. Втората камера е 16-мегапикселова с бленда f/2.6 и телефото оптика за двукратно оптично приближение. Двете се ползват и за постигане на боке ефект. Телефонът предлага автоматичен и ръчен режим за това, така че можете да настроите ефекта според предпочитанията си. Двойната предна камера е с резолюция 8МР и бленда f/2.0, а сред възможностите й откриваме същия боке режим. Тя служи и за модерното напоследък лицево разпознаване. Смартфонът може да записва видео с максимална резолюция 4K при 60fps и предлага някои интересни екстри.

Едната от тях е Sonic Zoom за усилване на звука от избрани източници (осигурява 60% по-силен звук и 33% по-фокусиран). Другата позволява автоматично приближение или отдръпване на камерата при снимане на видео, което създава много интересен кино ефект, макар че от плавността му има какво още да се желае. Това работи и при заснемане на slow motion видео - в тази връзка U12+ поддържа запис на 1080р видео при 240 fps с продължителност до 6 минути. Смартфонът отново може да записва запис на звук с високо качество и може да възпроизвежда такъв, а в комплекта влизат USB-C слушалки USonic с функция за активно потискане на шума. Добавена е и системата BoomSound Hi-Fi Edition, която включва два говорителя с отделни усилватели за възпроизвеждане на ниски и високи честоти.

На пръв поглед HTC U12+ е интересен смартфон, който предлага атрактивен дизайн, мощен хардуер и камера с интересна функционалност, която не сме срещали при други устройства. Цената му също е много конкурентна на фона на останалите флагмани, което би трябвало да засили продажбите - нещо, от което HTC има голяма нужда. Финална оценка на телефона ще направим, след като успеем да го тестваме за по-дълъг период от време, но първата среща ни остави с много добри впечатления.