Учени превърнаха Lumia 1020 в инструмент за ДНК анализ

Учени превърнаха Lumia 1020 в инструмент за ДНК анализ

Смартфонът Nokia Lumia 1020 намери ново приложение в мощен инструмент за анализ на ДНК, чийто създатели смятат, че може да влезе в масово производство на цена под 500 долара. Приставката е създадена чрез 3D печат от учени в Калифорнийския университет, Стокхолмския университет и университета в Упсала и струва малка част от стойността на лабораторното оборудване, което обикновено се използва за такива задачи. Изобретението може да помогне на лекарите за по-успешно лечение на рак, туберкулоза и други болести, като превръща смартфона в микроскоп и дава възможност за проучване на тъканни проби за откриване на причиняващи болести генетични мутации, без да се налага пробите да се изпращат до отдалечени лаборатории, което е много важно в развиващите се страни.

Според професор Матс Нилсън, един от учените участващи в проекта, разработката използва информацията в човешката ДНК, за да се постави диагноза, а това има приложение в две големи области. При раковите образувания, където някои туморни мутации са устойчиви на дадени лекарства, подобна технология ще помогне да се предпише правилното лечение. При диагностиката на инфекциозни болести това е най-бързият метод се установи дали дадена инфекция е вирусна, или бактериална, и съответно ако е бактериална, да се определи дали бактериите са резистентни към антибиотици, или не.

Устройството се използва, като тъканната проба се поставя в контейнерче, което се позиционира под специална леща, свързана към камерата на смартфона. Два лазерни диода и LED източник на светлина осветяват пробата в определена последователност, а получените изображения се подават към алгоритми за обработка и анализ. Приставката може да бъде адаптирана за употреба и с други смартфони, защото все пак Lumia 1020 е старо устройство, което вече се открива трудно.

Източник: BBC