Учени принтираха кожа и кости за целите на космически мисии

Учени принтираха кожа и кости за целите на космически мисии

Европейската космическа агенция (ESA) работи върху доста интересен проект, наречен „3D Printing of Living Tissue for Space Exploration“. Чрез него се цели постигане на възможност за принтиране на тъкани, които да помогнат за по-бързото възстановяване на астронавтите при наранявания. Учени от uниверситетската болница към Техническия университет в Дрезден са успели да принтират кожа и кости с обърнат принтер, което би позволило използването на метода в условията на ниска гравитация.

Кожният семпъл е принтиран, като е използвано био-мастило от човешка кръвна плазма. За да увеличат вискозитета, учените са добавили материали от растения и водорасли. Това е нужно, за да няма изтичания на готовия продукт при ниска гравитация. Производството на кости включва човешки стволови клетки с подобно при другия процес съдържание на биомастило. В случая се добавя и калциев фосфатен цимент за кости като материал за стабилна основа, който впоследствие се абсорбира във фазата на растеж.

Крайната цел е създаването на необходимото оборудване за цялостно медицинско и хирургическо обслужване на астронавтите при дългото пътуване до Марс. Част от материалите за биомастилото идват директно от екипажа, което ще предотврати отхвърлянето на принтираните тъкани и кости. Проектът на ESA обаче не спира до тук, като в бъдеще ще се проучва възможността за адаптиране на технологията за 3D принтиране на цели органи.

Източник: ESA

Оферти на деня