Facebook ще бъде глобена с 5 милиарда долара от американски регулатор

Facebook ще бъде глобена с 5 милиарда долара от американски регулатор

Според Wall Street Journal и Washington Post Федералната търговска комисия (FTC) е гласувала налагането на глоба от около 5 милиарда долара на Facebook по разследването на нарушенията при опазване на личните данни, което започна след разкритията за действията на Cambridge Analytica. Изданията посочват, че санкцията е приета с 3 срещу 2 гласа. Очаква се правосъдното министерство да даде финално одобрение на мярката.

Разследването на FTC започна през пролетта на миналата година, след като се появиха данни, че политическите консултанти Cambridge Analytica са получили незаконен достъп до личните данни на над 50 милиона потребители на Facebook. Комисията се опита да установи дали социалната мрежа е нарушила споразумение от 2011, съгласно което трябва явно да уведоми потребителите и да получи тяхното разрешение да споделя данните им.

Глобата е най-голямата, която е налагана от FTC на технологична компания и най-голямата за нарушения при опазването на личните данни. Сумата не е изненадваща за социалната мрежа, която по-рано през годината заяви, че очаква глоба до 5 милиарда долара и е заделила необходимата сума. Като част от споразумението Facebook ще трябва да преразгледа начините, по които обработва потребителските данни, но то няма да ограничи компанията да ги споделя с трети страни.

Източник: The Guardian

Оферти на деня

  • NSA си прехвърля пари от една от сметките си в друга;) Между другото, след разкритията на Cambridge Analytica, Facebook временно позволиха не само закриването, но и изтриването на данните на акаунта - макар че надали изтриването им е различно от това само за потребителя, а си остават завинаги в техните си лични бази данни. Нещо, което те никога няма да признаят. Вече (след като медийният отклик поутихна) можеш да си закриеш профила, но всичко по него си остава. Фейсбук са си "държава" със свои собствени правила и юрисдикция.
    MEnergy