Умните щори на IKEA са вече в продажба

Преди няколко месеца писахме, че шведският мебелен гигант IKEA се готви да разшири своята серия от свързани продукти Tradfri, като добави в нея и умни щори. Компанията явно е готова да започне тяхното разпространение, защото устройствата вече се продават в някои магазини в Швеция и Германия и е въпрос на време да достигнат и до останалите пазари. Според информацията онлайн продажбите в Германия ще започнат на 2 февруари и се надяваме, че през идния месец ще се появят и в България.

 

В момента компанията предлага два модела в 5 размера - 100х195, 120х195, 140х195, 60х195 и 80х195 см. FYRTUR блокира напълно светлината, KADRILJ е полупрозрачен, а цената варира съответно между 119 и 159 евро и между 99 и 139 евро според размера. Като цяло изгодно предложение на фона на наличните предложения за механизирани щори, но не сме и очаквали друго от IKEA. Щорите се задвижват от батерия с капацитет 2600 mAh, която може да се зареди през micro USB, но засега не е ясно какво време на автономна работа осигурява.

Както може да се предположи, щорите могат да се управляват през мобилното приложение Tradfri и през Amazon Alexa, Apple HomeKit и Google Home, като е достъпна и опция за вдигане и сваляне в зададено време - така лесно можете да регулирате светлината в стаята, без да ставате от леглото. В комплекта влизат още безжично дистанционно за ръчно активиране и ZigBee усилвател, който трябва да се включи в контакт в близост до устройството.

Източник: IKEA Германия (1), (2)