USB 4 ще поддържа 16K 60Hz монитори чрез DisplayPort 2

USB 4 ще поддържа 16K 60Hz монитори чрез DisplayPort 2

С приближаване на пазарната премиера на стандарта USB 4 стават ясни повече от неговите възможности. Преди дни VESA обяви, че ще ползва наличния увеличен капацитет за трансфер на данни за нуждите на DisplayPort 2.0 и по-специално за стандарта DisplayPort Alt Mode 2.0. Това на свой ред ще позволи на USB 4 да захрани 8K 60Hz HDR, 4K 144Hz HDR и дори 16K (15360x8460) 60Hz монитори през USB Type-C конектор.

Чрез DisplayPort Alt Mode през USB-C може да се предаде видео информация със скорост до 80 Gbps, като се ползват всички 4 високоскоростни ленти в кабела или до 40 Gbps при едновременно доставяне на данни чрез SuperSpeed USB. Спецификацията на USB 4 вече поддържа пренос на DisplayPort данни, но новият стандарт променя предназначението на пиновете на USB-C, за да осигури повече капацитет за видео.

USB 4 работи двупосочно, като може във всяка посока да пренася по 40 Gbps данни. Тъй като при видео има нужда само от едната посока (например от лаптоп към монитор) при препрограмиране на останалите пинове за пренос на данни може да се ползва целият наличен капацитет.

Другата полза от DisplayPort Alt Mode е липсата на необходимост в монитора да има USB 4 контролер, така че той може да мине само с DisplayPort хардуер, което ще опрости дизайна и ще намали цената на устройството. Според VESA първите продукти с DisplayPort Alt Mode 2.0 ще се появят на пазара догодина.

Източник: AnandTech, VESA