VodafoneZiggo първа пусна 5G услуги в Нидерландия

Нидерландският телеком VodafoneZiggo успя да изпревари местните си конкуренти и първи предложи 5G услуги в страната на лалетата. Това е постигнато чрез технологията за споделяне на спектъра на Ericsson, като компанията ползва честотите, до които е имала достъп и досега.

На теория, този софтуер осигурява възможност на операторите с 4G мрежи да работят едновременно с 5G New Radio и с 4G технологии в честотен обхват 2.1 Ghz, като използват съществуващите антени. Компанията обещава в края на юли да покрие цялата страна.

През февруари VodafoneZiggo прекрати предлагането на 3G услуги, а освободените честоти са помогнали за ускоряване на 4G и за предлагането на 5G, което на практика е осигурило на компанията преднина спрямо конкурентите.

Нидерландските власти възнамеряват през юни да направят търгове за честоти в обхватите 700 MHz, 1400 MHz и 2.1 Ghz, които да се ползват за 5G услуги, но не е изключено пандемията да се отрази на плановете.

Засега честоти в обхват 3.5 Ghz, които се ползват широко за 5G в други региони, не са налични, защото те са в употреба от военните. Тяхното освобождаване е планирано, но търговете вероятно ще бъдат през 2022.

Източник: Telecoms, VodafoneZiggo