Услугата 4G Voice на VIVACOM ползва технология на Ericsson

Преди седмица писахме, че VIVACOM започва да предлага услугата 4G Voice, което на практика е търговското име на технологията VoLTE (Voice over LTE), осигуряваща възможност за провеждане на мобилни разговори през 4G LTE мрежа. Както вече стана дума, тя осигурява много по-добро качество на звука, по-кратко време за първоначално свързване, запазване на 4G връзката по време на разговор и пестене на енергия, защото при провеждане на разговор не се преминава от 4G към 2G / 3G мрежа и обратното.

Днес компанията осигури повече подробности за технологията, като разкри, че конкретната имплементация се дължи на партньорството с Ericsson. Според информацията добавката се базира на съществуващата 4G мрежа, към която е добавена виртуална мултимедийна подсистема (vIMS). Справка със сайта на шведската компания показва, че с този продукт може да се осигури и възможност за разговори през Wi-Fi мрежи (VoWiF), видео разговори, видео конферентни връзки с HD качество, размяна на съобщения с мултимедийно съдържание и др.

Официално 4G Voice се поддържа само от Huawei P20 и P20 Pro, но те трябва да са с определена софтуерна версия. За Huawei P20 това е EML-L29 8.1.0.132(C432) или по-нова, а за Huawei P20 Pro - CLT-L29 8.1.0.131(C432) или по-нова. VIVACOM обещава скоро да добави поддръжка и за други смартфони. Активирането става с SMS с текст START на номер 1701, с CHECK може да се провери статусът на услугата, а с текст STOP тя може да се деактивира. При пускане и спиране устройството ще трябва да се рестартира или да се включи и изключи самолетният режим.

 • Както са ти казали, прехвърляй се и никога не се връщай. Относно разговорите да спомена наскоро говорих от телефона на една колежка и толкова тихо и заглъхнало се чуваше, когато погледна гледам, че е на Виваком пише VoLte, което явно не е активно. Винаги като говоря с Виваком все проблеми не ме чуват, аз не ги чувам докато с други оператори проблем няма.
  wer_aac
 • Ами какво седиш на А1 още? Щом не си доволен, прехвърляй се и така. Какъв е проблемът?
  Apple_fan
 • [Quote]Да се надяваме и тук по-бързо [B]Теленор и Виваком[/B] да сключат споразумение за взаимно свързване на VoLTE[/Quote] А тези, които сме абонати на А1, VoLTE само го миришем :D
  Blue Sky
 • И А1! И за всички.
  tzincbg
 • [Quote] В някои западни държави тази взаимна свързаност е налице и клиентите на тези оператори говорят по между си през 4G. [/Quote] Страхотна информация! Да се надяваме и тук по-бързо Теленор и Виваком да сключат споразумение за взаимно свързване на VoLTE.
  Мilen
 • vIMS е платформа докато AMR-WB е кодек който се използва за по-добър звук, а относно това дали ще има съвместимост между операторите е въпрос на техни договорки за взаимна свързаност по стандарта VoLTE. В някои западни държави тази взаимна свързаност е налице и клиентите на тези оператори говорят по между си през 4G.
  mamuta70
 • Ми не знам - при Xiaomi Redmi 2 и 4g мрежата на Jio напр. имаше значение кой ром си си сложил - с един работеше volte, с друг не, а с трети се рестартираше телефона, ако си във Volte разговор и покритието падне на една чертичка.
  tzincbg
 • И примерно норвежки софт някак ще разпознае мрежата на Виваком? ;)
  samoznai
 • Е, ако някой модел няма български софт с volte, ще му качиш от друг регион.
  tzincbg
 • Платформата е едно. Тя (логично) се прави да е съвместима с всякакви устройства или поне с колкото може повече от наличните на пазара, иначе е безсмислена. Добавянето на моделите обаче е въпрос на разговори между оператор и производител. Нужно е производителят да направи съответните корекции и допълнения в софтуера на моделите си. Никой, нито един производител няма да си направи труда да пуска специален ъпдейт само за България и само заради даден оператор и най-вече само заради ВоЛТЕ. Просто вкарват тези промени в поредния ъпдейт, когато му дойде времето, ако му дойде времето, ако са поискани, ако са на кеф и тн. (Това значи, че някои модели от среден, че и от по-висок клас, но отпреди година-година и половина никога няма да имат ВоЛТЕ в България.) Убеден съм, че всеки БГ оператор, който предлага ВоЛТЕ, е направил нужното да вкара опцията във възможно най-много модели, иначе няма никаква логика. Останалото зависи от производителите. И последно, подчертавам дебело - това са си само мои спекулации, които няма как да знам дали са верни или не, операторът трябва да се е разбрал с държавата как службите ще следят разговорите, които минават през ВоЛТЕ, защото им е изискване от лицензите им, а има май някои особености. Не знам какви.
  samoznai
 • Хич не е дърво, западното хем е по-скъпо оборудване, хем се скапваха по морето станциите им от солената влага, а Хуавейските си бачкат идеално. Сега ще платят на Ериксон за оборудване с по-хубав софтуер за VOLTE, но пак доста по-малко пари ще дадат, отколкото цялата мрежа да беше такава. Вижте Мтел като изсипаха сума ти пари за НЕкитайски станции, колкмо им е трудно сега навсякъде да е топ мрежата, просто е твърде скъпо.
  tzincbg
 • Преди 2 години и те като Теленор хванаха Huawei да им направи 4G мрежата, сега се обърнали към Ериксон да пуска гласовите услуги по нея, явно се осъзнаха какво дърво е китайското оборудване.
  dancho612
 • [Quote]Специално за Милен. Такива неща могат да се намерят за всеки оператор, както и за всяка марка смартфони ! Затова спри с венцехвалебствията за Виваком и Xiaomi ! От всяка тема излизат твоите хвалби ! [/Quote] Не виждам само да си толкова отворен и да му правиш забележки и в androidbg, където хвалебствията му и възвеличаването на Xiaomi там са доста повече отколкото тук!
  KuKeR
 • Ти пък си мислиш, че в София скоростта на вива лети, защото гледаш тестовете на 2,3 човека, а те са от едни и същи места. Реално с мой приятел съм обиколил половин София да тествам и скоростите масово са между 20,30,40 макс 50 мбт. На отделни места го докарва на 70-90 и толкоз. Масово е 30-40 поне в 70% от случаите. Ама аз съм казал, хората няма как да ги излъжеш с тестове, защото те имат смартфони и когато сами си направят разни тестове от 20 различни точки и се убеждават с какво разполагат като качество и скорост.
  wer_aac
 • И аз му казвам, че мрежата на Виваком не е много добра извън София, ама на него не му пука, щото е в Софето, мой :D . Уж инвестирали, а аз при слаб LTE сигнал (който го имам през повечето време) дропя на 2G независимо къде се намирам. Аз почнах да казвам, че мрежата на Виваком не струва, то човек било от моето устройство. Въобще не е от него.
  Dubspace
 • https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/chitateli-frog-sistemata-vivacom-srina.html Специално за Милен :) Такива неща могат да се намерят за всеки оператор, както и за всяка марка смартфони ! Затова спри с венцехвалебствията за Виваком и Xiaomi ! От всяка тема излизат твоите хвалби ! И хладилника да отворя няма да намеря бира, а ще изскочиш ти (beer)
  Боби13
 • Няма значение каква платформа е ползвана, технологията следва определени стандарти за съвместимост. По света дали могат да се провеждат VoLTE разговори между различни оператори?
  chilko
 • Това означава ли, че HD voice между Vivacom и другите 2 оператора няма да има? IMS compatible ли е с AMR-WB?
  ivobel721
 • Много добре! Дано това гъвкаво решение на Ериксон позволи бързо добавяне на много модели телефони, за да има смисъл от услугата!
  Мilen
 • Когато мрежата не се е сринала :D
  chasovnik