Устройствата с Android изпращат 10 пъти повече информация на Google от тези с iOS на Apple

Според изследване на Digital Content Next устройствата с Android в състояние на покой изпращат десет пъти по-често информация до Google, отколкото тези с iOS. Ученият Дъглас Шмид от университета Вандербилд е провел изследване, което стига до интересни изводи. Според данните Google събира информация за потребителите дори когато те не правят нищо със своите устройства. Експериментите на Шмид са показали, че телефон с Android и активен браузер Chrome е изпратил в рамките на 24 часа 340 пъти информация за местоположението на потребителя. Същият експеримент е показал, че на устройство с iOS и браузер Safari Google не са успели да съберат никаква изполваема информация освен ако потребителят не е използвал активно уреда.

Шмид също така е установил, че смартфон с Android и Chrome изпраща 50 пъти повече заявки до Google от iPhone със Safari, а общо устройствата с Android в състояние на покой са изпращали 10 пъти повече данни. Съвсем наскоро беше установено, че Google събира данни за местоположението на потребителите дори когато те изрично са изключили тази опция в настройките. От компанията обясниха, че това се прави заради рекламите, които са и основният бизнес на Google. Apple също събират информация, но в техния случай тя е анонимна и опцията за изключване на предаването на данни работи.

Източник: Digital Content Next

 • [Quote]Взем си айфон и бъде 10 пъти по-малко следен - това е изпълнимо. Къстъм ром за някой хора също. Не отивайте в друго посоки само да изпъкнете с "знания" и да обърквате обикновенния юзър. [/Quote] Не е истина, честно! Вземи си наЙфон, това пожелание ли е, заповед лие що ли, колко промит трябва да ти е мозъка да го напишеш това?!?! Не обърквайте обикновения (забравил си да напишеш прост и глупав наЙфон) юзър. И да къстъм РОМ е само за напреднали, всички останали са от стадото, което грам не го вълнува дали го следят или не.
  PoceH_BS
 • За този месец май 4-5 парчета :) бяха хванали. Съвсем не помня, кой как, честно. По спомен и българина, който беше разбил защитата на Denuvo, май беше този месец. Той май пък съвсем не знаел, че трябва да се крие. Интересни са ми такива новини.., е така за спорта.
  StefiMo
 • Добре, де, от колко години има свободни файъруоли, които блокират достъпа на което приложение зададеш? Защо трябва да използваш Кром, като има поне 10 мобилни браузъра с инкогнито режим и, на които можеш да деактивираш локацията - пример Dolphin, Mercury, Opera, Firefox... AppOps - безплатно в маркета, което през adb позволява на абсолютно всеки и без root да редактира абсолютно всяко отделно разрешение на което и да е приложение. Локация вкл. прецизна, достъп до wifi, запис на аудио/видео (т.е. достъп до камера и микрофон), промяна на системни настройки, откриване и запис по Google-ския е-мейл, IMEI достъп, събуждане на телефона и всичко останало. Всичко това в абсолютно idiot-proof GUI режим. Каквото и да редактираш, после всичко работи. Знаете ли колко повече държи батерията, ако деактивирате синхронизацията на Gmail, календар, контакти и всичко останало? Поне 30%, ей така, от нищото. Поне. Кром съм го забранил като приложение. Ако го направиш, понеже настройките по връзка с интернет минават през него, просто да оставяте System WebView (интегрирано в телефона ви по подразбиране) да ги определя. Ако имате проблеми с крашващ браузър или нещо друго, слагате някоя от по-старите версии или чакате за актуализация по него. Много рядко има проблеми. Отделно, Google приложенията имат купища настройки на телефона ви, а за някои ще ви трябва и браузър с логване, преди да ги деактивирате. Плашещо е как по подразбиране Google имат достъп до абсолютно всичко на телефона и записват всичко. Отнема около половин час на е-мейл да минеш през цялата екосистема на Google и да деактивираш/изтриеш различните данни и настройки. Не е сложно, просто отнема време, защото голяма част от настройките са умишлено скрити и трудно се намират - но пък има опция да се отпишеш от всичко. Ако не друго, поне си сложете един безплатен VPN, блокирайте 90% от приложенията в телефона за достъп до интернет - особено Shazam и подобни, в "Разрешения" секцията на отделното приложение отметнете локация - 100% от приложенията, ако ще и просто уолпейпър искат локация - и не използвайте Кром. Има десетки алтернативи, които не са създадени с основна цел следене. Отделно, за какво ви е Google Maps, като има стотици страхотни GPS приложения - напълно безплатни - които са по-добри от Google и напълно безопасни.
  MEnergy
 • При положение че дори Хром (за уиндоус) изпраща много повече от телеметрия. Коментарите са излишни. Факт - Хром изпраща дори списък с файловете ви към Гугъл, всичко което имате на харда. Официалния коментар на Гугъл - прави се за сигурността на потребителите. Честито на всички ползващи Андроид и Хром (браузър, на всяка ос).
  npet
 • @StefiMo За 16 годишния австралиец ли имаш предвид? Младежът беше теглил от сървърите на Епъл. В логовете за достъп на сървъра има всичкото инфо. Епъл са потърсили съдействие от полицията за установяване на човека зад ip-то и съответния компютър. В цялата история няма никакви тайни данни или подобни.
  npet
 • Дам, това е логично. Може би Андроид праща повече просто защото основният бизнес за милиарди на Гугъл е да продават насочена реклама и тези данни са им полезни, докато на Apple не са нужни чак всичките.
  tzincbg
 • Преди 2-3 седмици бяха хванали един хакер, по простата причина, че ползваше Мак. След като доста време не са успели, поискали съдействие от Apple. Оказва се, че Мак-а, въпреки всички софтуери и протоколи (за криптиране и защита), си изпраща постоянно модела и координатите му на Apple. :):) Та въпроса не е дали е повече или по-малко, а изпраща [B]достатъчно[/B] за нуждите на постоянното следене на всички устройства. Без да се съобразява с някакви измислени настройки, оставени за потребителя. А това никога няма да се промени, бъдете реалисти. Потребителят има право... да няма никакви права. (no) Това е, без значение дали ви харесва.
  StefiMo
 • Вярвайте си.
  tzincbg
 • Защитен е и няма нищо общо с андройда
  Gilespi
 • Той ти казва: [Quote]Взем си айфон и бъде 10 пъти по-малко следен - това е изпълнимо.[/Quote] Ти го контрираш: [Quote]За IPhone това, че са супер защитени е просто една илюзия.[/Quote] Термина "по-малко следен" е малко различен от "супер защитен". Затова повечето дискусии се разводняват и посоката на разговор става съвсем различна по някое време.
  algor
 • Не бе, то е ясно, че малко хора ще го направят. За съжаление просто да ползваш Гугъл е най-удобно. А дори да правиш геройства, пак остават някои пробойни. Това исках да кажа. И въпреки това за някой може да е полезно - не е нужно да си сто процента неуязвим за атаки. Достатъчно е да не си струва времево и финансово и хакерите ще се насочат към по-лесни цели. За IPhone това, че са супер защитени е просто една илюзия. Това е имиджът на компанията, който те се налага да пазят, щат не щат. Но ако ще ползваш нормално навигация се съгласяваш да ти имат местоположението във всеки един момент, да припомням ли как беше арестуван админа на Kickass torrents? Праща му агент запитване за реклама, админът му дава мейл... Месеци по-късно използва този мейл за регистрация в Apple pay, бам, арестуван.
  tzincbg
 • Колега колко време мина, малко не се промени. Все да покажеш, че "има друг начин" дори да е нереален. Фалшива клетка, подслушвания ала бала, Сейлфиш който сигурно под 1% хора ползват, ако изобщо някой го ползва за дейли драйвър... Придържай се към реалното и изпълнимото. Взем си айфон и бъде 10 пъти по-малко следен - това е изпълнимо. Къстъм ром за някой хора също. Не отивайте в друго посоки само да изпъкнете с "знания" и да обърквате обикновенния юзър. Не е заяждане, градивна критика. :)(flower)(beer)
  sladyrko
 • Еми трябва да се Ползва устройство, за което има ROM на Sailfish OS. Ама трябва да се ползва Duckduckgo вместо Гугъл и без социални мрежи. Трудна работа. Тогава само през оператор или засега скъпа фалшива клетка могат да те подслушват и да ти правят измами.
  tzincbg
 • Да единни са хората, в безрасличието.
  tixooo
 • Това обяснява защо при андроид толкова бързо се изтощават батериите. Дано не ги оставят нещата така и хората да бъдат единни срещу тези събирания на данни.
  Leo Kolev