В Huawei Mate 30 вече не може да се инсталират услугите на Google чрез LZPlay

В Huawei Mate 30 вече не може да се инсталират услугите на Google чрез LZPlay

Наскоро писахме, че макар Huawei Mate 30 Pro да е лишен от услугите на Google, за добавянето им са нужни по-малко от 10 минути и изтеглянето на един инсталационен файл. При това се запазваше възможността за ползване на Google Pay например. Скоро след това приложението LZPlay беше свалено, което стана след подробна публикация на експерт по сигурността, който описа начина за функциониране на схемата, включваща ползването на тайна вратичка в сигурността на платформата.

В обширен анализ Джон Ву, който е сред водещите експерти по сигурността на Android и създател на популярното приложение за root и инсталиране на модове Magisk, пише, че LZPlay ползва специални разрешения, които се намират само в телефоните на Huawei, включително и такива за инсталиране на други приложения като системни. Тези разрешения могат да получат само приложения, които са подписани цифрово от Huawei, а те на свой ред трябва да са преминали през проверка със сериозни тестове. Две от специалните разрешения дори не са документирани.

Според Джон Ву е очевидно, че Huawei е била наясно с приложението LZPlay и е разрешила съществуването му. Компанията обаче отрича това и твърди, че няма никакви отношения с него. Очевидно това е информация, която не е трябвало да бъде разкривана, защото след публикацията сайтът на LZPlay спря да работи, а освен това и изтеглените копия на приложенията вече не функционират. Междувременно явно има и намеса от страна на Google, защото Mate 30 Pro с инсталирани по този начин приложения вече не преминават проверката на SafetyNet.

Тя се ползва от Google за определяне дали едно устройство е валидно, защитено и без root. Без преминаване на проверката не могат да работят услуги като Google Pay и приложения за гледане на видео, които разчитат на DRM. До вчера Mate 30 Pro с приложението LZPlay нямаше проблеми със SafetyNet, а Google Pay работеше, така че явно Google е вкарала смартфона в списъка с неправомерно модифицирани устройства. В крайна сметка ни остава единствено да се надяваме САЩ и Китай да се разберат и санкциите срещу Huawei да бъдат вдигнати, което да позволи продажбата на Mate 30 с приложенията и услугите на Google, а това ще означава и поява на пазарите извън Китай.

Източник: Medium

Ново

Huawei изпрати официално становище:

Серията смартфони на Huawei Mate 30 няма предварително инсталиран GMS (Google Mobile Services) и Huawei няма нищо общо с www.lzplay.net.

Оферти на деня

 • Ами 🙄 ... то беше ясно, че има някаква 🚪. Huawei подходиха много спокойно по въпроса, което си беше подозрително 😀. Даже се учудвам 🤔, че Google се забавиха толкова много. С нетърпение 🕵 очаквам втора серия на Huawei vs Google.
  Kuzmanow
 • Колко тъп трябва да си, за да си рурнеш телефона и после да си сложиш кредитната или дебитната карта.....
  Въобще каквито и да е лични данни в такъв телефон.
  Този телефон няма смисъл извън Китай без продъктите на Google, с които ние сме толкова свикнали.
  Сега очаквайте лавина от "специалисти" да Ви обесняват как от 10/15/20/30 години работят с рутнати 📲 и всичко и навсякъде работи ... смешници.
  Kuzmanow
 • Колко тъп трябва да си, за да си рурнеш телефона и после да си сложиш кредитната или дебитната карта..... Въобще каквито и да е лични данни в такъв телефон. Този телефон няма смисъл извън Китай без продъктите на Google, с които ние сме толкова свикнали.
  amato